Creeper

fredag, september 22, 2006

Genmanipulerad mat är miljövänlig

Att genmanipulerad mat är någonting dåligt, kan man lätt läsa på miljöpartiets sajt. Märkning krävs, för att konsumenten ska kunna välja bort det om man vill.

Val är bra, och vill man ha en märkning, så visst. Men att kalla genmanipulerad mat för miljöfarlig är allt att ta i. Senast idag rapporterar DN om en potatissort som står emot bladmögel, och därmed (om försöken lyckas) kommer kunna odlas med betydligt färre växtgifter, och med en större effektivitet än annan potatis. Låter mer som en miljövänlig potatissort i mina ögon, och något jag gärna skulle välja att köpa.

För att inte tala om Norman Borlaugs nobelfredspris för genmodifierad vete, eller mayaindianernas genmodifiering av majskolven. Även det både miljövänligt och livsnödvändigt för att människor ska kunna få mat.

Det är lätt att bara för att några gärna talar om miljön, alltid tro att de har bäst lösningar för den. Själv rekomenderar jag en kritisk hållning, och hållbara lösningar. Helst lösningar som också kan leda till utveckling, minskad världssvält och mindre gifter i maten.

---

Mer på ämnet genmodifierad mat hittar du i detta Bullshit-avsnittet. Saklig propaganda med inslag av humor, och många poänger.

11 Kommentarer:

Anonymous CJ sa...

Woha, kanske bör ta det lugnt att nämna Bullshit i samband med "saklig" och "kritisk hållning". De gossarna är roliga men inte fanken kan de presentera något balanserat direkt.

22 september, 2006 08:50  
Blogger Johanna Nylander sa...

Hrm, kanske borde förtydligat "propaganda" och "humor" lite mer. Eller att man ska hålla en kritisk hållning även till saklig propaganda :)

22 september, 2006 09:15  
Anonymous Anonym sa...

Johanna: I detta fallet handlar det om vad som är bra eller dåligt för vår kropp. Genmanipulerad mat
(förutsatt att den är rätt manipulerad) kräver mindre besprutningar till priset av att den genmanipulerade maten innheåller just manipulerade gener, som vi hitintills inte kan säga hur de påverkar oss.

22 september, 2006 09:32  
Blogger Vidde sa...

Det är säkert med genmanipulerad mat som med så mycket annat. Det beror på vem som gör det. Jag hörde om majs som manipulerats så att den själv producerar gifter så att insekterna dör. Jag har ingen lust att äta majs full med gift, oavsett om det är plantan själv som utsöndrat det eller inte...

Annars är jag inte speciellt mot genmanipulation. Men jag är mot ovettiga människor... =)

22 september, 2006 09:44  
Blogger Johanna Nylander sa...

Fast att använda sig av genteknik har människan gjort sedan mayaindianerna. Majs är nog det som manipulerats mest, främst till det positiva, fast sen så tror jag att just den giftproducerande majsplantn producerade ett ämne som insekterna inte gillade, men som var ofarligt för människor (inte helt säker dock).

Potatissorten i DN-reportaget är modifierad med hjälp av gener från vilda potatissläktingar. Ingenting som ligger särskilt långt iväg, och låter knappast något som kan påverka heller (då det låter som att man skulle kunna framställa samma potatissort med klassisk genteknik, bara att det skulle ta en massa längre tid).

När det handlar om hur modifierade gener påverkar människan, så har vi som sagt, sysslat med det länge. Sen visst, det kan hända nåt med just den specifika potatissorten, det vet vi, men det kan det hända på "vanlig naturlig" väg också. Vi vet däremot rätt klart att besprutningsgifter oftast är farliga.

22 september, 2006 09:54  
Blogger Martin sa...

Visst har människan sysslat med genteknik länge (smultron blev jordgubbar, t ex), men naturen söker ändå en balans, och det blir spännande hur bladmöglet utvecklas när den nya sorten tar över alltmer av potatis-sådden.
Bladmöglet har ju dessutom en detydligt kortare livscykel, så det finns otroligt många möjligheter till lyckade mutationer under ett varv av potatisplantans cykel...

Kryptologerna och programmerarna strider i ett krig de redan förlorat: Ju mer idiotsäkert ett system är, desto större idioter kommer universum att skapa.

22 september, 2006 12:54  
Blogger SixDays sa...

Ett ord/företag: Monsanto.

Nuff said.

22 september, 2006 13:21  
Anonymous CJ sa...

Johanna: man vet aldrig hur förnuftsbefriade bloggar är ;)

22 september, 2006 14:31  
Blogger floodis sa...

Som några redan har sagt, problemet med genmanipulerad mat är att man inte vet hur deras manipulerade gener påverkar omgivningen. Tex vore det ganska knasigt om växter i deras närhet blev resistenta mot samma sjukdomar. Eller kanske ogräset blev resistant mot sjukdomen. Då får man ett problem.

Det andra dåliga med genmant är att det alltid är företag som Monsanto och liknande företag som utvecklar dem. Det innebär att ett och samma gengröda kan 10-tals eller 100-tals patent. Och det är bara monopol som i längden binder fast fattiga bönder i tredje världen till ett och samma gröda. Tex utvecklas dessa gengördor med en "själv-döende-gen" som hindrar att grödan fortplantar sig. Bönderna måste alltså varje säsong köpa nytt säd från miljard företagen i väst.

Sen har jag sett den där bullshit-avsnittet. Den var faktamässigt det sämsta avsnittet jag sett. Och bullshit är redan ganska dåliga med balans och fakta.

Det finns fortfarande myånga problem med gengrödor. Även om jag inte är mot gengrödor som sådant så är det för tidigt att ge sitt fulla okritiska stöd till det. Iaf min åsikt =)

22 september, 2006 17:08  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Genmodifiering i sig är inte en orsak att undvika ett födoämne, det är ingen skillnad på gener som muterat fram spontant och gener som framställts i lab.

Däremot är genmodifierade grödor nya (de enskilda grödorna alltså), vilket betyder att de är otestade och skulle kunna ha dåliga sidor som vi inte har sett än (fortfarande enskilda grödor, inte "genmodifiering i allmänhet"). Skulle vi hitta en ny sorts mycket bättre vete i amazonas skulle vi ta det försiktigt med att gå över till den också.

Sedan är ju patentproblemet smo floodis tar upp relevant också, men det är inte begränsat till genmodiferade grödor. Där behövs ändring i internationell rätt.

25 september, 2006 16:31  
Anonymous Johan sa...

Hej Johanna:

Jag tycker det är bra att du tar upp ämnet om genmanipulerad mat. Jag tycker att det är intressant och spännande med nya smaker och sorters mat, så länge det inte är giftigt eller dåligt för oss.

Det vore kul att få vara med och framställa något nytt, gott och populärt som man kanske skulle bli rik på... =)

Som t.ex. en vindruva som smakade lakrids!

/Johan

15 januari, 2009 09:10  

Skicka en kommentar

<< Home