Creeper

torsdag, september 21, 2006

En jämställd regering?

Många är de som gått ut och kritiserat Mauds krav på "varannan damernas" i en borgerlig regering. Isobel har fint listat några. Själv tycker jag att ett kvoteringskrav är dåligt, då det är kompetens inom en regering som är viktig.

Dock så kommer Reinfeldt att missa en massa kompetens om han kvoterar in för många herrar, och lämnar kvinnor som Cecilia Malmström, Gunilla Carlsson, Karin Pilsäter och alla andra som skulle passa utmärkt som ministrar. Förhoppningsvis är han så smart att han inser det, och att könsfördelningen blir jämn till slut i alla fall.

Sen kan man ju lätt ifrågasätta förra regeringen där finansministern, justitieministern, utrikesministern, näringsministern och nästan alla andra "tunga" ministrar var män. Den regeringen var 50/50 män/kvinnor, men trots det - knappast särskilt jämställd.

5 Kommentarer:

Anonymous SixDays sa...

Det är ju som på företag. Börjar man kvotera in folk och nån känner sig bränd/förbisedd av en kvinna, så kommer grabb-gänget att samla ihop sig för att motarbeta "fittan" hela vägen.

Har svårt att se att det skulle vara nån skillnad inom politiken.

Rätt person på rätt plats. Sen är ju könet (imo) obetydligt. Jag har haft chefer som varit förbannade rövhål och idioter och det är rätt lika uppdelat på bägge könen ;)

21 september, 2006 21:13  
Anonymous Anonym sa...

Vad är viktigast att de med bäst kompetens/merit väljs oavsätt kön eller att det blir 50-50.

Jag trodde budskapet som skulle trummas ut är att det är kompetens och inte kön som skall avgöra. Eller är 50-50 ett mål i sig som överskuggar allt annat?

21 september, 2006 22:15  
Blogger Johanna Nylander sa...

Det är definitivt kompetens som ska avgöra, men i det här fallet tror jag inte att det motsäger sig ett 50/50-scenario, utan att det säkert finns ungefär hälften män, hälften kvinnor som uppfyller bästa kompetensen.

21 september, 2006 22:27  
Anonymous Anonym sa...

Jag vill se Anna Krzymowska inkvoterad omedelbums

22 september, 2006 02:04  
Anonymous Anonym sa...

Din logik är inte solklar, först tycker du inte att man ska kvotera. Sen gör du ett halvdant försök att anklaga Reinfeldt för att vilja kvotera sen hoppas du att det hamnar på 50/50 iallafall. Vad är det som säger att det "bör" vara 50% i den borgerliga regeringen? Visst det finns kvinnor som spöar män i konkurrensen men de flesta som jag tycker verkar kompetenta vad gäller regeringsposter är just män. Se bara på den förra regeringen, titta på kompetens, erfarenhet, retorikkunskap - vilka är det som hamnar längst ner på den listan? Jo, det allra flesta är kvinnor. Vilket innebär att den socialdemokratiska regeringen var kvoterad.

02 oktober, 2006 03:14  

Skicka en kommentar

<< Home