Creeper

fredag, september 22, 2006

En genusutbildad regering nästa?

Många är de som i dagarna kritiserat Maud Olofssons krav om varannan damernas i en regering. Jag hör till en av dem, och mer om det kan du läsa här.

Något som däremot är riktigt bra gjort, det är det genusperspektiv Maud vill sätta på politiken. Maud kräver att alla statsråd utbildas i jämställdhet och könsmaktsordning, något som en och annan bloggare också skulle behöva en utbildning i.

Om man ska kunna få ett land som Sverige mer jämställt, och lösa de problem runt i kring, så måste man också inse att Sverige inte är jämställt idag, och att det finns problem som gör att du bedöms efter kön, före kompetens.

Inte heller ska man glömma bort att jämställdhet och könsmaktsordning är någonting som drabbar män i lika stor grad som det drabbar kvinnor, om den bara kan motverkas lite, genom att blivande ministrar faktiskt får lära sig lite mer om det, så kan vi nog komma ett litet större steg på vägen mot jämställdhet, och faktiskt slippa ministrar som beter sig som buffel-persson, och som kan samarbeta med sina kollegor av det motsatta könet.

För även om alliansen nog kan komma med en politik som är bättre utformad för individen, så är man naiv om man tror att man ine behöver brottas med jämställdhetsproblemen. Det är inget som löser sig själv.

4 Kommentarer:

Blogger Emil Eklindh sa...

Maud är skoj och en väldigt kok kvinna. Även om jag inte är ett så stort fan av varannans damerna.

Men det är ju Tanken som räknas, som Gabriel sa när han fick punktering.

22 september, 2006 11:50  
Blogger M8e sa...

Hur kan något bli mer jämställt genom att man särbehandla könen?

22 september, 2006 12:12  
Blogger Johanna Nylander sa...

m8e, har jag pratat om att särbehandla? Jag tyckte det var bra att regeringen lär sig lite genuskunskap och lite om jämställdhet för att kunna göra ett bra jobb ute på departementen.

Kunskap är väl aldrig fel?

22 september, 2006 16:37  
Blogger M8e sa...

Det var ingen "attack". Det var bara en liten funderning från min sida, efter kravet om varannan damernas i regeringen från en del feminister.

Sen undrar jag hur de ska få denna utbildning? och men ska "undervisa"? Feminister som kräver särbehandling (50/50)?

24 september, 2006 11:52  

Skicka en kommentar

<< Home