Creeper

fredag, mars 10, 2006

Buggning bäst i dansform

Det är inte alltid jag och folkpartiet är överrens. I en fråga har vi under min tid som folkpartist aldrig varit det, och det handlar om buggningen. Det är med oerhört stor besvikelse som jag konstaterar att Bodström och regeringen verkar få igenom sitt buggningsförslag, med hjälp av just folkpartiet.

Tyvärr så är det knappast partiets liberala ådra som märkts i denna frågan, och glädjande nog så är långt i från både riksdagsledamöter eller parti eniga om det här. Flertalet riksdagsledamöter från folkpartiet kommer att rösta emot, och förslagsvis är det någonting man kan ha i åtanke vid 17septembers kryssande.

Folkpartiet försöker profilera sig som det parti som faktiskt bryr sig om rättsäkerheten, och vill göra någonting åt brottsligheten i samhället. Det är bra, men buggning, ökad övervakning och annan intrång i den personliga integriteten är inte rätt sätt att genomföra det på, och definitivt inte ett liberalt sätt. Istället för att ingå oheliga allianser med Bodström, och behandla alla människor som brottslingar, så borde partiet värna om rättsäkerheten, och sätta in insatser som verkligen hjälper. Fler och mer kompetenta poliser tillexempel, eller andra åtgärder som är effektiva. Det är inte länge sedan det faktiskt förekom åsiktsregistrering i Sverige, poliser är bara människor, och ju mer information som finns lagrad, desto mer kan hamna i fel händer.

Dessutom så kommer det buggas även oskyldiga människor, och skyddet av den personliga integriteten är någonting som garanteras i Europakonventionen. Men det är i Sverige visst bara en konvention som är intressant att leva upp till (eller hårdvinkla) när det handlar om människors rätt att kränka andra människor.

Det är synd att så kallade liberaler inte står upp mot allt som hotar den personliga integriteten. Det som faktiskt handlar om den där grundläggande friheten som liberaler kämpat för genom alla tider...

7 Kommentarer:

Anonymous Johan sa...

Det är väl knappast flertalet, dvs majoriteten, av riksdagsledamöterna som kommer rösta emot.

Däremot kanske ett flertal.

10 mars, 2006 21:26  
Blogger Erik Hultgren sa...

Det kan inte vara lätt att ha ett sådant parti att dras med... kanske dags att byta till centerpartiet istället?

10 mars, 2006 23:58  
Blogger Mikael M sa...

Hur mycket åsikter som helst ligger redan offentligt via webb,,,,,mail, blogg. Laglösheten sätter inga gränser, det gör väl rättsamhället. Jag utgår från att buggning kan bara ske när det är välmotiverat.

11 mars, 2006 09:00  
Blogger Johanna Nylander sa...

Johan, rätt, ett flertal. Tror någon räknade till dryga 10.

Nja, centerpartiet är väl inte så mycket bättre i den här frågan. Buggning är väl ett förslag som är rätt starkt förankrat i hela alliansen...

11 mars, 2006 12:39  
Blogger Karl Dahlberg sa...

Kanske dax att då överväga sofflocket på allvar då...

11 mars, 2006 14:34  
Blogger Johanna Nylander sa...

Inte sofflocket, men ett noga övervägt kryss :) Ska försöka återkomma med någon typ av lista över vilka som röstat vad senare.

11 mars, 2006 14:43  
Blogger Fredag sa...

Ja, kryssa Zaida!

11 mars, 2006 15:36  

Skicka en kommentar

<< Home