Creeper

onsdag, januari 11, 2006

Konsollspelens intåg i biblioteksvärlden

Kombinationen bibliotek och digital media hör till de mer intressanta utvecklingarna idag. De flesta bibliotek erbjuder idag ljudböcker på skiva, barnspel till datorn, viss musik samt en del filmer. Allt för att främja informationsflödet, kultur och kunskapsbyggande.

I Skövde tog man tidigare i år ett steg till, och erbjöd sina kunder ljudböcker i mp3-format (nej, jag har inte testat dem). Ett projekt som nu troligtvis ligger i farozonen, trots dess enorma populäritet, eftersom att bokförlagen är rädda för att böckerna ska piratkopieras. Ett mått av total inskränkhet och teknikfientlighet, eftersom man då också stoppar ett framgångsrikt lagligt alternativ som de också får betalt för. Dessutom är det ett alternativ som inte kostar någonting för kunden (förutom via skattesedeln, men det gör det ju redan för biblioteksböcker).

Ett annat bibliotek som tänker i nya banor är Malmö statsbibliotek. De ska börja låna ut konsollspel till Xbox och Playstation 2. Äntligen har även kulturinstutionen biblioteken börjat förstå det kulturvärde som tv-spelen faktiskt har, och hur viktigt det faktist är att inte bara igornera det. Mer sorgligt i det hela är att de bara kommer att erbjuda ett censurerat utbud när det gäller spel. SvD:s artikel om det hela gjorde den absurda censuren mycket tydlig. För samma bibliotek som inte vill tillåta GTA erbjuder filmer som KillBill och Motorsågsmassakern, samt böcker som American Psycho. Att spelens kulturvärde fortfarande inte riktigt förstås i instutionerna kunde inte bli mer tydlig, hur svårt hade det egenligen varit att använda sig av spelens åldersgränser vid utlåning?

Positivt när det gäller spel är, till motsats från när det gällde mp3-böcker, att det inte verkar finnas samma oro över att spelen kommer piratkopieras. Visserligen kommer biblioteken inte låna ut helt nya spel, men så har det tidigare sett ut även för bibliotekens uthyrning av musik och film med. Förhoppningsvis så är det någonting som kommer ändra sig i framtiden, tillsammans med censuren.

6 Kommentarer:

Blogger Oskar Klintrot sa...

Här i Alvesta kan man "låna" (man slipper lämna tillbaka dom) mp3-filer med musik. I nuläget finns det bara klassisk musik och jag vet inte ifall det kommer att finnas mer men det är endå ett intressant projekt.

Tänkte det kunde vara en intressant kuriosa.

11 januari, 2006 19:39  
Blogger Johanna Nylander sa...

Wow, det var mer än jag visste om Alvesta Bibliotek, mina största minnen därifrån var hur stöldskyddsmaskinen in till gymnasiet var paj och kunde börja pipa utan att man tagit med sig en bok...

Men, vem vet, börjar de med klassisk musik så kanske det kan komma mer efterhand :)

Hade varit spännande att veta hur hög utlåningsfrekvensen var på de där klassiska filerna...

11 januari, 2006 22:42  
Blogger Oskar Klintrot sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

12 januari, 2006 17:25  
Blogger Oskar Klintrot sa...

När man läser på bibliotekets hemsida verkar det som om dom vill kunna erbjuda mer äm bara klassisk musik.

12 januari, 2006 17:29  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Atari Lynx?

14 januari, 2006 11:29  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Serie om datorspel.

18 januari, 2006 22:39  

Skicka en kommentar

<< Home