Creeper

söndag, januari 15, 2006

Makt, män och den goda saken

Igår skrev jag om Nyamko Sabunis debattartikel om att kvinnor måste lära sig att prioritera bort saker för att uppnå maktpositioner, saker som ofta innefattar barn, hem och kärlek.

N24.se skriver idag om marknadschefen som började jobba i en hjälporganisation och sänkte sin lön med två tredjedelar. Jag blir inte förvånad över att det är en kvinna, och på något sätt så förundras jag över hur hon vågade ta sig ur karriärskarusellen och istället göra det hon verkligen brann för.

För att fler kvinnor ska kunna hamna i maktpositioner, så måste fler män våga lämna dem. Det är sällan man ser en man ge upp sin karriär på grund av kärleken, eller andra så kallade goda syften. Det förväntas inte män göra, och ojämställdheten blir lika stor av det som det motsatta. Lösningen på varför den största delen av makt i vårt samhälle ligger hos män, går inte att lösa bara genom att kvinnor tar för sig mer. Män måste också våga och se till att lämna i från sig makt, inse att tid med barn och hem kan vara värdefullt, och att alla faktiskt tjänar på ett mer jämställt klimat överrallt.

I morgon ska jag och ett par andra kvinnliga folkpartister träffa just Nyamko och samtala om kvinnors möjligheter i politiken, både internt inom partiet och i samhället som stort. Det kommer bli ett intressant samtal, och en rapport utlovas.

1 Kommentarer:

Blogger Fredrik Lindholm sa...

Hade varit bättre om hon hade behållt sitt arbete och anställt en person för en tredjedel av sin lön.

16 januari, 2006 15:35  

Skicka en kommentar

<< Home