Creeper

fredag, december 23, 2005

Årets fildelningsfiender

Jag fortsätter min lista med "Årets fildelningsfiender";

- Ifpi
Behöver det kommenteras? Organisationen har under senare delen av året trappat upp fildelningskriget, använt sig av siffror som inte stämmer, samt skyllt musikbranchens dåliga siffror på fildelandet, trots flera undersökningar som visat på att fildelare konsumerar mer musik än icke-fildelare.

- APB, antipiratbyrån
De leker polis och gör razzior, samlar IP-nummer på olagligt vis, samt för enskilda individer till rättegång där de använder sig av lättmanipulareat bevismaterial. De är självklara till platsen.

- Sony BMG
Staten Texas lämnade in stämningsansökan mot företaget som installerade elakheter utan din vetskap på din dator, Jens försökte räddas och senast igår rapporterade IDG om nya anklagelser mot företaget.

- Socialdemokraterna
Inför lagen mot nedladdning, lovar att inte "vanliga fildelare" ska drabbas, är likgiltliga över att 12% av den svenska befolkningen blev kriminell över en natt, samt planerar förslag för att ytterliggare kunna begränsa det fria informationsspridandet.


Kategorierna hitintills:
- Årets antifeminister
- Vänstern
- Hovrättsdomarna
- Junilistan
- Moraltanterna
- Socialdemokraterna

- Årets fildelningsfiender
- Ifpi
- APB
- Sony BMG
- Socialdemokraterna

- Årets frihetsmotståndare
- Årets feminister
- Årets fildelare
- Årets frihetskämpar

4 Kommentarer:

Blogger sp3tt sa...

12% av befolkningen blev inte kriminell över en natt, uppladdning var redan olagligt. Copyriot skrev om det.

23 december, 2005 11:32  
Blogger Erik Hultgren sa...

Jag har också skrivit om det. I stort sett alla som laddar ned, laddar också upp. Alltså gjorde lagen ingen större skillnad, förutom att man helt plöstligt bröt mot två punkter istället för en när man fildelar.

Och att fildelare konsumerar mer än ickefildelare är inget hållbart argument. Det visar bara att de som t.ex. tycker om musik också konsumerar mer musik, båda lagligt och olagligt. Däremot finns det undersökningar som visar att den allmänna konsumtionen ökar, även den lagliga. Där man försökt finna orsakssamband. Det hade kanske varit bättre att hänvisa till någon sådan...

23 december, 2005 13:07  
Blogger Johanna Nylander sa...

Nja, jag tycker faktiskt att det är ett hållbart argument att de som fildelar musik också konsumerar mer musik lagligt än de som inte fildelar alls. I alla fall så är det en tillräckligt stor andledning för att inte skylla musikbranchens dåliga försäljningssiffror enbart på fildelarna, som ifpi gör.

23 december, 2005 14:23  
Blogger Erik Hultgren sa...

Jag är en storkonsument av musik. Min lagliga konsumtion har minskat sedan fildelningen, trots det lär jag med högsta sannolikhet köpa mer än genomsnittet lagligt. Bara för att ta ett exempel.
Bland de som inte fildelar nån musik alls finns de som inte är särskilt intresserade av musik och inte hade köpt något i vilket fall som helst...

23 december, 2005 18:06  

Skicka en kommentar

<< Home