Creeper

lördag, december 17, 2005

Jag vill ha en extern hårddisk i julklapp

I pappersupplagan av Expressens fredagsbilaga fanns det ett intressant reportage om vad man bör ge/inte ge sin käresta. Eftersom jag inte har det julklappsbekymmret så läste jag mest reportaget med ro, men blev fundersam över vilka stereotypbilder den förmedlade.

Bland julklapparna du inte skulle ge din potentiella flickvän fanns nämligen "en extern hårddisk - det säger sig självt". Men vadå, jag vill ju ha en extern hårddisk i julklapp! Kanske inte den mest romantiska presenten, men det är ju lätt fixat genom att enkelt fylla den med ett passande innehåll.

Könsstereotypa julklappar är det annars gott om. Speciellt om man tittar på leksaksaffärernas barnavdelningar där det inte är någon tvekan om vilket kön en viss leksak vänder sig till. Inte för att det är något fel med rosa och blått, men måste det alltid vara så ruskigt tydligt?

En tröst i mörkret var skruvdragaren/borrmaskinen jag hittade på Rusta men aldrig köpte, med stencool design, och passform för vilken snickare som helst...

6 Kommentarer:

Anonymous Andie sa...

haha, det står på min önskelista också, vilken usel tipsartikel!

/Andie

17 december, 2005 14:22  
Anonymous Humus sa...

Var och kollade runt like på leksaker på Toy's'us idag, och måste säga att jag håller med dig om könstereotypa leksaker. Man går in och kollar runt lite, och det är "tuffa" prylar till pojkarna, mest svart, blått och grått. Sen blir det plötsligt väldigt rosa och mycket glitter. Det går inte att missa att man kommit in på flickavdelningen. Kändes nästan obehagligt på något sätt. Ibland undrar man om folk verkligen inte ser det absurda i detta. Det är ju tydligare än någon annan form av könssegregation. Ändå verkar leksaksbutiker inte drabbas av några angrepp av militanta feminister i samma grad som typ H&M affischer.

18 december, 2005 07:20  
Blogger Johanna Nylander sa...

Precis, det är inte konstigt att flickor blir tex. vårdande och omhändertagande och är överrepresenterade till sådana yrken i vuxen ålder, eller att pojkar inte blir det.

Personligen håller jag fullt med dig om leksaksbutikerna vs. H&M, eftersom att de sistnämnda faktiskt vänder sig till vuxna människor som kan välja själva, och knappast gynnas av en bojkott.

18 december, 2005 12:55  
Anonymous Andreas sa...

Vem vill inte ha en extern hårddisk? ;)

Att det görs så stor skillnad på barn beroende på vad de råkar ha för kön är faktiskt riktigt skrämmande. Skrev en B-uppsats om det för några år sedan. Vad som kanske är ännu värre är att det följer med upp i vuxen ålder. Såväl kvinnor som män blir lätt väldigt diskriminerade om de inte passar in i könssterotypen... sorgligt...

18 december, 2005 21:55  
Anonymous Fredrik sa...

Jag vill också ha en extern hårddisk i julklapp och jag tror jag kommer få det.

En gång gav jag en cd-brännare till min dåvarande flickvän. Hon blev jättenöjd! :)

20 december, 2005 20:11  
Blogger Johanna Nylander sa...

Precis! Det är en enda stor fördom att teknikprylar inte funkar som julklappar till tjejer. För min del ligger de externa hårddisken mycket högt upp på listan, min nuvarande interna fylldes upp bara för någon dag sedan...

21 december, 2005 19:16  

Skicka en kommentar

<< Home