Creeper

onsdag, december 14, 2005

Ännu ett steg taget mot ett övervakningssamhälle...

Det blev ett ja till datalagringslagen i Europaparlamentet, som väntat. Vad konsekvenserna av den nya lagen blir återstår att se, men man kan krasst konstatera att den personliga integriteten inte är något värd i vissa människors ögon.

Förslaget ska nu behandlas vidare i alla medlemsländerna, och det kan resultera i lagring av uppgifter i upp till två år. Förslaget är alltså inte bara djupt integritetskränkande, utan också dyrt, onödigt och resursslösande, för i hur många brottsmål upptäcks en misstänkt efter nästan två år? Under mordutredningen efter Lind-mordet (som är mycket intressant i perspektivet över hur lätt register missbrukas) så påstods det att det är de två första veckorna efter ett brott som det är störst chans att hitta en skyldig. Registertider mellan sex månader och två år borde därför vara helt onödiga, och bara ytterliggare ett steg i riktningen mot en fullständig kontroll av alla medborgare.

Anmärkningsvärt är också att de bland de europeiska politikerna var de socialistiska och konsverativa grupperna som var för, medan de liberala var emot, dessutom ska man inte glömma bort att förslaget från början är svenskt a lá Bodström.

1984 närmar sig...

12 Kommentarer:

Blogger sp3tt sa...

Har skrivit om det här och här.

14 december, 2005 14:27  
Anonymous Snoart sa...

EU har gått ner sig och USA har sin djävla Patriot Act. Vad håller på att hända?

14 december, 2005 16:36  
Blogger Johanna Nylander sa...

Man kan fråga sig det... :(

Nu så spekuleras det i att fildelning snart kommer räknas som ett grovt brott det med, och vips så hamnar man rätt långt ifrån det från början tänkta terrorismbekämpandet...

14 december, 2005 17:29  
Anonymous Mickey J Barczyk sa...

Vafan, ska man nu skicka en kopia av sitt mail till Bodström nu då?

15 december, 2005 00:54  
Blogger Erik Sandin sa...

Om "liberala" debattörer la ner mer tid på att främja liberala tankar och bekämpa förmyndare istället för att sprida grovt felaktig information om enskilda svenska rättsfall så skulle verkligheten kanske se annorlunda ut. Men nu har vi det system som vi har. Finns det något sätt på vilket vi kan skylla detta på kvinnobilden hos den svenska domarkåren?

15 december, 2005 02:58  
Anonymous Anonym sa...

Ett av de tragiska inslagen i röran om datalagring är väl just att de som kallar sig liberala i Folkpartiet har stöttat Bodströms dillerier på hemmaplan.

15 december, 2005 09:24  
Blogger Johanna Nylander sa...

Tyvärr så stöttar folkpartiet bodströms förslag. En liten tröst i det hela är att partiets europaparlamentariker faktiskt röstade emot förslaget när omröstningen väl kom.

Nu ska lagen raticifieras på hemmaplan, så det gäller att försöka få den såpass harmlös det bara går. Fast när det handlar om ett förslag som härstammar härifrån så finns väl risken att vi kommer sluta med europas längsta lagringstider och skarpaste lagstiftning.

Tyvärr.

15 december, 2005 12:28  
Blogger Manne sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

15 december, 2005 20:36  
Blogger Manne sa...

Europas längsta lagringstider får vi nog inte, Polen leder ligan med tilltänkta 15 år... Inte heller behöver du skicka kopior på dina mail till Bodström Mickey, innehåll ska inte lagras.

Däremot finns det en hel del andra aspekter av det här som är upp över öronen vansinnigt, allt från hur demokrati inte verkar vara något som t ex Bodström bryr sig om till de sociala, ekonomiska och tekniska konsekvenserna för folk och företag i EU.

Kass. Jag har skrivit lite om det här. Det som gör mig mest förbannad är hur nu alla EU-medborgare blir tittade på som kriminellt misstänkta. Varför annars lagra information på det här sättet? Vidare, om det nu är terroristerna vi vill åt (och det vill jag, verkligen, som boende i London under tube-bombningarna vill jag inget hellre än aldrig höra om liknande händelser igen) så bevisade väl hanteringen av hur de som låg bakom bomberna i Spanien för något år sedan söktes upp och sattes dit att vi redan har möjligheter till det!

Det ironiska är dock att den sorts samtal (ej besvarade samt felringda) som ledde till arresteringen av terroristerna i Spanien inte behöver loggas enligt lagen...

Yay! Det visar väl vilket hafsjobb den här lagen är, bättre än något annat?

15 december, 2005 20:38  
Anonymous kas sa...

Vad blir nästa steg
Förbud mot kopparkabel som kan användas för att dra egna telefonledningar?
Förbud mot komradio med kryptering?
Kommer det att vara tillåtet att sitta på en öppen gräsmatta och samtala med låg röst?
Det här sista stycket kan verka maniskt och kan tyda på förföljelsemani, men ....


Jakten på pirater äventyrar användning av internet

17 december, 2005 21:04  
Anonymous Mr M sa...

Det hemska i debatten bland politikerna är att dom tror verkligen att det hjälper.
Hur många självmordsbombare tror du mailar eller messar sin mamma innan dom spränger sig i luften?

20 december, 2005 23:49  
Blogger Johanna Nylander sa...

Mr M, du har helt rätt. De terrorister som faktiskt kan ställa till skada, vet redan hur de tar sig runt alla möjliga övervakninsmetoder. Det är den enskilda vanliga användaren som kommer drabbas mest.

21 december, 2005 19:19  

Skicka en kommentar

<< Home