Creeper

måndag, december 19, 2005

Brottslighetsbekämpning i äkta storebror(Bodström)-anda

Så här ett par dagar efter datalagringslagsbeslutet i europaparlamentet så tätnar rubrikerna om vår allt krympande integritet.

Den borgerliga alliansen vill bekämpa brottsligheten med fler poliser, vilket definitivt behövs, men även med medlel som buggning och ökad registrering. Tyvärr ingenting oväntat, eftersom att det i det politiska läget idag börjar bli mer korrekt att vilja bli avlyssnad, än att kämpa för att man som enskild människa få behålla sin personliga integritet. Alltför många köper argumentet att den som inte gjort någonting inte har någonting att dölja.

Att man i Sverige ska betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisas glöms idag av i alla fall som inte berör sexuella övergrepp (för då blir det helt plötsligt det absolut viktigaste, ironi?), i synnerhet när det gäller den personliga integriteten. Socialdemokraten och justitieministern Bodström vill uttöka buggningen till att kunna användas i preventivt syfte, det vill säga att snart kan vem som helst bli betraktad som brottsling.

För om du ändå inte har något fuffens för dig så gör det väl ingenting om staten spelar in vad du säger och filmar det du gör?

Personuppgifter som har med kommunikation att göra blir snart registrerade efter att datalagringslagen fått laga kraft. SVD:s Brännpunkt skriver om att registrerna kommer kunna lämnas ut till andra instanser, troligen även till de utanför landets gränser. Fildelning ligger i riskzonen för att klassas som ett grovt brott, och vips så får man begära ut information ur registrerna om fallen relaterar till det med. Den dagen kommer undertecknad räknas som en grov brottsling, och bloggen blir förpassad till historien.

4 Kommentarer:

Anonymous Mr M sa...

Den registering Alliansen vill ändra på gäller foton på DÖMDA kriminella. Inget allmänt samlande som Tomas "stasi" Bodstöm sysslar med. Läs gärna hela förslaget. http://www.moderat.se/material/pdffiler/moderat_6076.pdf

20 december, 2005 23:40  
Anonymous Anonym sa...

"Att man i Sverige ska betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisas glöms idag av i alla fall som inte berör sexuella övergrepp (för då blir det helt plötsligt det absolut viktigaste, ironi?)"

Detta förklaras ju ganska enkelt av att det är just i den typen av mål som det oftast ropas på just urholkningar av nämnda princip. Bättre kan du, Johanna! Glöm inte att kontrollera om det finns några manschauvinister under din säng innan du går och lägger dig.

21 december, 2005 12:43  
Blogger B Ove Skumcrona sa...

Jag tycker att du är för kritisk mot Bodströms direktiv.

Kolla in min blog där jag belyser direktivets positiva sidor!

mvh /B Ove Skumcrona

22 december, 2005 11:00  
Blogger Johanna Nylander sa...

Du anonyma människa som tyckte att jag kunde bättre; har du riktigt förstått vad jag menar?

Klart jag tycker att det är en viktig princip i allt, även i sexualbrottsmål. Att den numera inte verkar vilja användas är riktigt dålig stil.

22 december, 2005 17:10  

Skicka en kommentar

<< Home