Creeper

måndag, februari 04, 2008

McCain blir republikanernas kandidat

Det verkar mer och mer som att republikanernas kandidat till höstens presidentval i USA kommer heta John McCain. Om man tittar på sammanställningen som Mathias Sundin på Amerikansk Politik letat upp, leder han överlägset opinionsmätningarna inför supertisdagen, och han har heller inget riktigt motstånd från vare sig Romney eller Huckabee för att attrahera mittenväljare i senare skede.

Om McCain blir republikanernas kandidat till presidentposten, finns det alltså en reell chans att han kan bli vald. Läser man dock svenska valsammanställningar som SvD:s guide till kandidaterna, så skulle man kunna tro att han är lika råkonservativ som de andra, när han enligt den:
"Vill stoppa aborter, anser att äktenskap bara kan ingås av en man och en kvinna. För starkare gränsskydd, möjlighet för illegala invandrare att ansöka om medborgarskap."
För att se det lite mer ur ett svenskt perspektiv, tänkte jag kort titta igenom vad McCain egentligen tycker i de så kärt omdiskuterade "sociala frågorna".

Under rubriken "Human Dignity & the Sanctity of Life" på McCains sajt, får man en kort överblick om vad han tycker i några av de frågor som går innanför den personliga sfären, och det ser ut ungefär såhär:

- Aborter
McCain vill avskaffa det direktiv som gör det olagligt för en delstat att förbjuda abort innan 24:e veckan. Även om han personligen är emot aborter helt, så vill han överlåta regleringen av det till delstaterna, och inte på lagmässig grund stoppa aborter (vilket SvD verkar tro). Inte ens här har vi en diskussion om att utöka 18-veckorsregeln till 24-veckor, snarare det omvända, så särskilt kontroversiellt borde det inte vara att överlåta lagen till delstaterna.

- Homoäktenskap
McCain tycker det är okej att på delstatsnivå förbjuda homoäktenskap, men tycker också det är okej att tillåta. Han vill inte att domstolar ska ha makt att hänvisa till konstitutionen om delstaten förbjuder, men vill heller inte ha in ett tillägg i konstitutionen om att äktenskap bara skall vara mellan man och kvinna. Även om han personligen tycker det senare. Lite som KD.

- Porr
McCain har röstat för att det skall finnas antiporr-filter på alla statliga skolors datorer, för att "skydda barnen". Han trycker också särskilt på hårdare straff för både sexualbrott mot barn, och dömda sexualbrottslingar som inte registrerar sig i en särskild databas. Lite som när vänsterpartiet och KD samarbetar.

Han är visserligen klart konservativ, men vill ändå inte leka så mycket överförmyndare över delstaterna som de andra republikanska kandidaterna. Med tillägget att han också vill ha en väg för illegala invandrare att bli legala, är en tydlig tortyrmotståndare (han har själv blivit utsatt för det), och vill sänka skatten för låginkomsttagare, så är han en bra bit från arketypen av en republikan.

Oavsett om det blir Clinton eller Obama som blir McCains motståndare, så kommer inte höstens presidentval bli särskilt svartvitt. Inte ens sett ur ett inrikespolitiskt perspektiv.

---

På onsdag kommer jag kanske ångra att jag skrivit det här inlägget med McCain som så given vinnare. Just nu tror jag i alla fall att han blir president till slut. Med Obama som demokratisk motståndare, och kanske ihop med Rice som vicekandidat. Det senare är dock mindre sannolikt. Eller så blir det någon helt annan, från båda sidorna.

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Anonymous AA sa...

Husk att i USA är abort tillgängligt till följd av RwW. Hans åsikt om huruvuda det skall vara lagligt är alltså av mindre betydelse så länge han inte förespråkar ett författningstillägg om saken. Han verkar inte vara den typen.

13 februari, 2008 00:15  
Anonymous Gunnar sa...

Nog för att en svart kvinna skulle vinna röster, men jag tror han kommer välja nån värdekonservativ tjomme. (Förhoppningsvis inte Huckabee.)

20 februari, 2008 01:58  

Skicka en kommentar

<< Home