Creeper

lördag, november 04, 2006

Häxor, kungar och sagofigurer i allmänhet

En av de där obligatoriska motionerna som brukar läggas någon gång per mandatperiod är monarkins avskaffande. De finns denna gången också, och extra lägligt är det att media tar upp dem nu i Halloweentider.

Kungen kan väl få pryda enkronor och frimärken om det är viktigt, men han borde omgående förpassas tillbaka till sagoböckerna, och kanske komma fram som utklädningsobjekt just såhär vid halloween. Om någon nu vill att just Kalle Bernadotte skall fortsätta med statsbesök, så hade det vid ett monarkins avskaffande gått alldeles utmärkt att rösta fram honom som president.

Tittar man tillbaka på den nyss gångna valrörelsen, så var den stuntals inte särskilt olik en presidentkamp. Det var tv-dueller mellan Persson och Reinfeldt, tidningsreportage skrevs om Anitra och Filippa, och de små partierna kom i skymundan (inte minst på vänsterkanten). Fast även om jag är en anhängare av personval, så skulle jag inte vilja ha vare sig Persson eller Reinfeldt som president. En statschef som kunde företräda landet utåt, öppna riksdagen men inte ha någon reell politisk makt hade varit det bästa. Lite som i Finland.

Den största poängen är att statschefämbetet skall vara någonting medborgarna väljer person till. Drottningar, kungar, prinsar och prinsessor hör bäst hemma i sagor som börjar med "Det var en gång...". Sagoboken om kungariket Sverige väntar bara på att skrivas.

---

För övrigt hävdar jag stenhårt på amerikanska vägnar att halloween egentligen firades förra helgen. Eftersom att Skövde är så otroligt internationaliserat, så var det häxhatten på redan då.
Vi skövdestudenter firar istället kursavslutningar och gjorda tentor. Minst lika stora skäl.

8 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Halloween firas den 31'a Oktober. Varken eller. Ska man transplantera en kulturell högtid ska man göra det ordentligt, som det är nu är det ju värsta halvmesyren och ingen vet när den ska firas.

Man kan inte köra enligt "helgen som är närmast ett visst datum"-metoden, det funkar inte.

Överhuvudtaget är hela den här "helgen" fullständigt irrelevant, den har ingen kulturell förankring i det här landet och är en blek (och dålig!) kopia av den härliga galenskap som jänkarna ställer till med.

04 november, 2006 00:58  
Blogger Blissing sa...

Måste vi döpa om ämbetet bara för att vi röstar fram det. Måste vi ha en president? Vore det inte lite kul att välja kung i demokratiska val?

Jag att monarki är något otroligt förlegat. (Och personligen tycker jag nästan synd om kungahuset. )MEN eftersom vår käre "knug" inte har mer än cermoniella funktioner så tycker jag faktiskt att han kan få vara kvar. Visst han kostar ganska mycket i drift. Men samtidigt är han faktiskt en stor PR figur för Sverige. Jag tror faktiskt inte att en folkvald president skulle ha samma reklamvärde som en kung.

Många länder som har en folkvald president tycker det är lite exotiskt med en riktig kung. Och du måste erkänna att det smäller lite högre att ta emot Nobelpriset ur händerna på en kung istället för en president.

04 november, 2006 01:46  
Anonymous Stefan sa...

Personligen tycker jag man ska vara väldigt försiktig och peta på gamla traditioner, har man en gång tagit bort dem så kan man inte ha tillbaka dom, det blir inte samma sak.

Förövrigt instämmer jag med Blissing:s två senaste stycken, nobelpriset är ett utmärkt exempel där i mina ögon en kung passar mycket bättre.

Jag brukar instämma med vad du skriver, men det här är en av undantagen :)

04 november, 2006 02:44  
Anonymous Mattias Lönnqvist sa...

Fast att ha en kung där ämbetet går i arv är ändock en relativt ny tradition, som infördes av Gustav Wasa. När Wasa-ätten dog ut var man tvungna att välja en ny ätt och så började man om.

Det skulle alltså vara möjligt att -- om nu traditioner är så hemskt viktiga -- återigen börja välja kung. Antagligen skulle man då behöva göra det på ganska långa mandatperioder (typ en 10-20 år) och det är antagligen så att vår nuvarande kung skulle bli den förste att bli vald.

Men helst skulle jag avskaffa monarkin helt. Vi har en talman som rikets främsta företrädare; det räcker gott så.

04 november, 2006 09:21  
Anonymous Anonym sa...

För övrigt var det kung Krösus som började med avbildningen på myntens framsida... Slopa alla dessa ikoner (mynt, frimärken), flaggdagar för kungabarn (symboliken är att dom är viktigare än vi som betalar deras leverne...) etcetera. Jag tycker det är ett bra sätt att förminska monarkins roll. Eller gör som med kyrkan, privatisera och särskilj - stat och religion hör inte ihop. Inte heller stat och adel.

04 november, 2006 14:23  
Anonymous Carl Hellberg sa...

För en gångs skull håller jag med dig i allt Johanna! Kul att se att vi båda liberaler kan samsas om något i alla fall! ;)

Läs mer på:
http://carlhellberg.blogg.se

04 november, 2006 14:58  
Blogger Emil Eklindh sa...

Jag trodde du hade häxhatten på dig jämt Johanna?

OCh visst så skall Halloween firas 31 oktober men man bör fira den på en helg eftersom vi inte får en ledig helgdag bara för att det Halloween. MAn får väl vara lite småflexibel ändå.

04 november, 2006 17:15  
Blogger Mikael M sa...

Nya häpnadsväckande fakta om halloweentider finns på http://zagolandet.blogspot. com
dvs klicka på gröna bilden

05 november, 2006 13:46  

Skicka en kommentar

<< Home