Creeper

torsdag, september 07, 2006

FFF granskar; Fildelningsfallet i Borås, del 2

I april tog jag del av en förundersökning om ett fall av "spridning av upphovsrättskyddat material" som sedan gått till domstol i Borås. Via Free the Mind får jag nu veta att dom har fallit, och den åtalade har dömts till 80 dagsböter, dvs. samma bötesbelopp som tidigare fall.

Nu har jag inte haft möjligheten att läsa domen, men vi talar ändå om en person som nekar till brott. Som hävdar att han var bortrest, och med en dator andra kan haft tillgång till. I förundersökningen saknades i princip bevis över att det skulle vara just han som laddat ner filmen, och om nu inga nya har framkommit, så tycker jag det är konstigt att man kan fälla en person bara på det att det var han som ägde datorn. Rätten ansåg bara att han inte var trovärdig.

Jag tippar på teknikkompetens. I förundersökningen fick en representant från antipiratbyrån agera sakkunnig, och om det fortsatte på det spåret i rättegången, känns det vare sig rättsäkert eller särskilt korrekt.

Sen att 80 dagsböter är ett totalt orimligt straff, och att Antipiratbyrån kommer gå vidare med anmälningar om mellan 30-40 filmer gör att vi stegar mot ett rättssamhälle där samhället får ta itu med helt fel typ av brott. Samt att fler och fler får sin integritet kränkt, och att en intresseorganisation får agera småpoliser.

Tänk om samhället la ner sin energi på att bekämpa riktiga brott, och om upphovsrättsindustrin lade sin energi på att fokusera på alternativa inkomstkällor. Då hade problemet varit ur världen för länge sedan, och vi hade sluppit statuerade exempel som de i Borås och hade definitivt ökat tilltron på rättsstaten hos sisådär en miljon svenskar.

---

Såg förresten på klipp från dagens Idol2006 på nätet. Killen med hatten sjunger faktiskt riktigt bra IRL (även om han enligt uppgift blev dissad i programmet). Bara så ni vet :)

6 Kommentarer:

Anonymous toxi sa...

Ja om nu den som nekade döms som du säger ser jag inte varför man inte kan döma ägaren till bilar som kört för fort utan foto bevis med endast registreringsnummret. Om nu rätten baserade sig endast på ip adressen som bevisning för brottet har skett så är det definitivt en rättskandal som just skett.

07 september, 2006 02:06  
Anonymous Anonym sa...

Det där var ju världens tunnaste bevisning!

(ironi börjar här)
Jag ska stjäla Göran Perssons bil och köra runt och mosa gamla tanter med den. Då måste ju rimligtvis GP vara den som hamnar i fängelse för det var ju HANS bil, och eftersom det var HANS bil så måste det ju ha varit han som kört. En sån kallblodig mördare kan man ju inte låta springa lös på stan!
(ironi slutar här)

Det är inte förvånande att miljontals svenskar inte har nåt förtroende för det svenska rättsväsendet. Det som är förvånande är att det ändå finns svenskar som tror att rättsväsendet är till för att skydda dem, när det är snarare så att rättsväsendet är till för att skydda politiker och storföretagare från OSS.

07 september, 2006 02:18  
Blogger Alexander sa...

Får väl gå ner till rätten och hämta ut domen... Trodde själv faktiskt inte att han skulle bli dömnd men å andra sidan finns det ju saker som talade mot honom. Men jag får väl kika på domen och maila den till dig Johann.

07 september, 2006 07:52  
Anonymous Anonym sa...

Faktum är att just bilar är ett rätt dåligt exempel, det verkar vara ett juridiskt specialfall på rätt många sätt. Till exempel kan man inte hävda att det var någon annan som felparkerade bilen när man fått p-böter.

08 september, 2006 10:56  
Anonymous Anonym sa...

Fy f-n vad trött jag blir!
Var tog opartiskheten vägen?

08 september, 2006 13:50  
Blogger Karl McFaul sa...

Finns bara ett sätt att stoppa denna orättvisa. Rösta på Piratpartiet!

08 september, 2006 15:54  

Skicka en kommentar

<< Home