Creeper

onsdag, september 06, 2006

Ansvarsutkrävande

Jag har under de senaste dagarna följt folkpartiskandalen på mycket nära håll. Jag har haft många samtal med vänner runt Liberala ungdomsförbundet, blivit uppringd av media, och även fått mitt jobb påverkat av det. Ett par saker tycker jag dock fortfarande är anmärkningsvärda.

Det första är Lars Danielsson. Lars Danielsson är Göran Perssons närmaste man. Det tog ett år och nästan nio månader innan han fick avgå. Lars Danielsson har mörkat uppgifter om regeringens hantering efter tsunamikatastrofen, och är den person som skullefört vida UD-infon till Göran Persson. Han har gått istället för att avslöja vad han vet och gjorde. Han skyddar någon, och vet någonting som vi nu aldrig någonsin kommer få reda på.

Folkpartiet fick reda på en halvofficiell valplan som berättade om två utspel lite tidigare än de annars hade fått reda på. Det tar två dagar innan Lars Leijonborgs närmaste man får gå.

Att Lars Danielsson ljög fick vi reda på hyffsat snabbt. Det tar sedan flera månader innan ett avsked. Leijonborgs närmaste man får gå efter två dagar. Det senare är betydligt bättre ansvarsutkrävande.

Det andra är att fokus totalt försvunnit från politiken. Det handlar trots allt om hur sverige ska se ut de närmaste fyra åren. Folkpartiet har fortfarande bäst politik, och även om de inte är bäst på krishantering, så vet de i alla fall att man måste utkräva ansvar från människor som beter sig fel, och faktiskt göra någonting åt problemet. Den insikten har aldrig funnits hos Göran Persson.

17 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Johanna har du någonsin tänkt tanken att din ärkefiende Lars Danielsson kanske INTE har något att dölja utan bara helt enkelt inte kunde redovisa så detaljerat som JO önskade?
Om du tar en paus från kvällstidningarna ska du se att du återfår kontakten med verkligheten mycket snart och slutar vara så onaturligt konspirerande. Detta är inte en amerikansk politiker triller (även om dina partimedlemmar också verkar tro det)

06 september, 2006 09:20  
Anonymous Äpplen och päron sa...

Nu får du ge dig. Läs Enquist krönika i dagens Expressen och inse att Danielsson kanske inte ljög utan att han var osäker på de faktiska omständigheterna och därför var vag på detaljerna. Oavsett Danielssons försumlighet och handfallenhet (vilket spelade en perifer betydelse eftersom han inte arbetade på UD och saknade operativt ansvar) är det ju faktiskt oerhört mycket värre att:

* begå brott i form av datorintrång och anstiftan till datorintrång (Jodenius och Westerberg),

* hemlighålla brott och skydda brottslingar (Jakobsson m fl),

* medvetet ljuga oss alla rakt upp i ansiktet under en längre tid (Leijonborg, Jakobsson m fl),

* använda material i valkampanjen som partiet tillförskansat sig på ett kriminellt sätt (Björklund m fl).

Och då har jag inte ens nämnt de sexistiska insinuationerna hela Danielsson-affären byggde på, Johan Jakobsson intigritetskränkande tjuvläsning av folkvaldas mejl (och vilja att därefter påverka media), försöket till datorintrång -99 eller en uppsjö av andra oegentligheter fp troligtvis har haft för sig (vem tror att alla fakta om fp:s spionage är uppe på bordet ännu?).

Vad gäller er politik kan jag kort konstatera att jag inte upprepar mina tidigare val: språktest, Mauricio Rojas i sin helhet, vaginapoliser, buggning, statliga föreskrifter om vad medborgarna skall läsa för att bli "svenska" inte bra eller liberal politik. Det är ytligt, populistiskt avskräde.

06 september, 2006 11:41  
Blogger Johanna Nylander sa...

Jag skulle säga att JO:s kritik är rätt brännande, och han konstaterar att Danielsson har försvårat arbetet. Det var klart rätt tidigt innan JO ens började, men ingenting hände från håll uppifrån.

06 september, 2006 12:00  
Anonymous Andreas sa...

Jag håller med dig Johanna. Även om jag inte gillar det vissa inom FP hållit på med så verkar det som att alla har glömt bort Danielssonaffären och andra Socialdemokratiska dumheter som folk borde ha i minnet när de röstar.

Att Danielsson inte gjorde sitt jobb kan ha lett till att svenska medborgare dog i onödan. Han borde ha avgått för länge sedan och även Göran Persson borde ha tagit sitt ansvar och avgått. Men nej, han talar bara om sitt fortsatta förtroende för Danielsson samtidigt som Marita Ulvskog kritiserar Leijonborg för att han uttalade sitt förtroende för Johan Jakobsson som inte ens har varit inne i SAPNET.

Socialdemokraternas fint timade pressreleaser efter Hägglunds och Reinfelts SVT-utfrågningar samt Perssons och Ulvskogs tjat om att de blivit "våldtagna" är bara ett sätt att försöka svärta ner de borgerliga partierna och sno röster. Om det är något som äcklar mig är det deras sätt att försöka överproportionera och dra nytta av FP's misstag.

06 september, 2006 13:30  
Anonymous Äpplen och päron sa...

Andreas: jomenvisst är det den som utsatts för brott som man äcklas över. Inte den kriminelle. Tjohej, jag ser redan fp:s nästa skolpolitiska utspel framför mig: den mobbade ska tvingas byta skola, inte mobbaren.

F ö är det grovt felaktigt att Danielssons handfallenhet kan ha lett till att svenskar dog. För det första finns det ingen grund för att något sådan skett i granskningskommisionens rapport eller i någon annan rapport (förvärrat lidande diskuteras, men inget annat); för det andra arbetade Danielsson inte på UD och hade inget operativt ansvar. Varför ljuger du?

06 september, 2006 14:07  
Blogger Johanna Nylander sa...

äpplen och päron: Det var Danielssons uppgift att föra vidare informationen om tsunamin till göran persson. Han kunde kanske inte förhindrat att svenskar dog, men han hade kunnat förhindra att vi hade en så usel krishantering från regeringshåll. Det var faktiskt göran perssons ansvar.

06 september, 2006 14:40  
Anonymous vickan sa...

Johanna!
Den här siggeaffären är en mycket större skandal än alla socialdemokratiska övertramp tillsammans. Inte minst eftersom en hel organisation har visat i praktiken att de inte drar sig för att använda inte bara omoraliska utan också brottsliga metoder för att skaffa sig fördelar. Siggeaffären har inte bara skadat de olika partierna och demokratin i Sverige, utan även gjort Sverige till ett åtlöja i världen.
Ni inom folkpartiet borde verkligen skämmas inte minst med tanke på att ni tror er om att vara moraliska föredömen. Så var inte fallet och därmed kvalificerar ni er väl för betyget IG i ordning och uppförande. Såna vill vi inte ha i vårt parlament, tack!

06 september, 2006 15:19  
Anonymous Peder sa...

vickan: Fp är inte i regeringsställning, därför är S's affärer betydligt värre en detta! Om S inte hade ropat till presskonferans 23:30 så hade man kunnat tagit deras indignation om detta på större allvar, nu pekar allt på att de har känt till detta ett tag men valt att vänta med anmälan till bästa tillfälle uppkom.

06 september, 2006 15:35  
Anonymous Anonym sa...

Peder skrev: "Fp är inte i regeringsställning, därför är S's affärer betydligt värre en detta!"
Det där var nog bland det dummast jag haft nöjet att läsa från dig Peder (eller åtminstånde delad förstaplats med din skruvade argumentation för hushållsnära tjänster)

06 september, 2006 15:46  
Anonymous Anonym sa...

Tycker du att det är konstigt att du "fått ditt jobb påverkat" av fp-skandalen? Du jobbar ju enligt egen utsago som valombudsman för fp?

Tänk vad orättvist det är i världen.

06 september, 2006 16:25  
Anonymous Anonym sa...

peder> S fick information på onsdagen och anlitade då Sentor för utredning.
Rapporten från säkerhetsföretaget fick de sen på söndagen. De anmälde då fp direkt och planerade en presskonferens till måndag morgon. (polisen planerade sen husrannsakan hos LUFaren på måndag morgon också).
Sen fick dock TT nys om nyheten och kablade ut den. Varpå S kallade till presskonferens direkt.

All denna information har förklarats om och om igen, det är bara att ta för sig.

06 september, 2006 20:40  
Anonymous Slabbe sa...

Danielsson är nu historia. Han har avgått och mer aktuella skandaler är i ropet. Nästa vecka eller snarare om 2 veckor är det något annat som får vår uppmärksamhet. Det borde du vet Johanna som är politiekr. Media fungerar så.

Det tråkiga för Fp är att skiten träffade fläkten 2 veckor före valet och att tom partiledningen först inte fattade hur stort detta skulle bli. partisekreteraren startade bokstavligt fläkten när han först sa att han inte kände till något. Och någon dag senare visade sig att han vetat om allt sedan mars. Skiten sprider sig okontrollerat nu. Det är bara glöma valrörelse och sakpolitik. Ducka för skiten och knäpp dina händer och be att Fp får stanna kvar i riksdagen.

06 september, 2006 21:04  
Anonymous vickan sa...

Peder!
Fp är inte i regeringsställning, men kandiderar till regeringen och har haft god chans att komma dit. Flera folkpartister kan bli ministrar. Det är därför mycket allvarligt det som skett. hela fp.s organisation är kurrupt, inte bara några få utan många har medvetet utfört brottsliga handlingar inom rörelsen. De har medvetet och utstuderat skaffat sig trumfkort gentemot socialdemokraterna och därmed lurar de väljarna. Det är helt klart så att det är betydligt allvarliga att, som nu flera folkpartister gör, stå inför polisen, än att stå inför konstitutionsutskottet.

vad som är allvarligt är att även Alliansen kan ha fått tillgång till information av folkpartiet. Det är mycket troligt. En kristdemokrat lär ha varit inne på sapnet också. Hur är det med moderater och centerpartister?

men mest trist är att Jonnana nylander, som är en trwevlig tjej vars blogg jag gärna följer, ska behöva vara med i den här smörjan. jag hoppas att hon inser att fp är en fuskorganisation som numera luktar ruttna ägg.

07 september, 2006 10:31  
Anonymous Peder sa...

Vickan: Du har tydligen helt glömt alla affärer som har haft S-politiker inblandade och detta när S är i regerinsställning, samt vad har hänt med alla dessa S-politiker, tja som vanligt nästan inget eller så blir de sparkade snett uppåt, Fp-dummerjönsarna har däremot blivit sparkade eller lämnat sina uppdrag.

Sedan det finns bara (än så länge iaf) bara S-nissar som är dömda för valfusk!

Så hur var det nu med vilka som är en fuskorganisation?

Tilläggas bör kanske att jag inte kommer att rösta på Fp i detta val men det helt på grund av Bodströmkopian Johan Pehrsons vilja att stapla efter på vägen mot Bodströmssamhället.

08 september, 2006 10:35  
Anonymous Anonym sa...

Haha,håller helt med dig där. Danielsson borde avgått för länge sen. Ovärdigt och oansvarigt. Vi talar om mässiskor som fick sätta livet till och INGEN ordning alls- fy skäms sossar!
Personligen tycker jag det är mkt värre än denna sk spionaffär,förmodar att alla partier har händerna i samma syltburk där? / L

08 september, 2006 13:45  
Anonymous Anonym sa...

hmm de skulle vara människor......

08 september, 2006 13:47  
Anonymous vickan sa...

Nej, jag har inte glömt s-affärerna. De är genanta en del av dem och jag tänker inte ta dem i försvar. De håller dock ungefär samma dignitet som när hon vad hon nu heter i fp körde rattfull efter en fest. Illa förstås. men när professor Olof peterson säger att fp-skandalen är den värsta skandalen på flera dicennier så måste man lyssna. Anledningen är att här har skett brott, kriminella handlingar, av inte bara nån 24-åring som Leijonborg säger, utan många fler, även presssekreterare och partisekreterare. Ja, jag anser att även partisekreteraren har gjort sig skyldig till brott eftersom han inte gick till polisen när han i mars fick reda på att brottslig verksamhet hade begåtts i fp.
Att nu som fp försöka tona ner hela skandalen är väldigt genomskinlig.
Du kan faktiskt inte jämföra Danielssonaffären med den här Sigge-affären, eftersom det helt klart visat sig att många i fp känt till brottet, uppmuntrat det, och använt sig av det för att fuska sig till ministerposter i en regering. De har ju faktiskt inte bara lurat sossar utan även sina alliansvänner eftersom fusket var avsett att höja sitt eget valresultat på bekostnad av alliansvännerna. Att inte de är arga på fp också är underligt, fast ändå inte då de måste hålla ihop inför valet. men under ytan lär det koka hos såväl moderater, centerpartister som kristdemokrater.

08 september, 2006 18:42  

Skicka en kommentar

<< Home