Creeper

onsdag, april 19, 2006

Övervakningskameran, snart i ett hus nära dig

Är äntligen tillbaka i Skövde efter påskfirande på de halländska slätterna och bland de småländska träden. En massa jobbande, påstötande av ett antal abortmotståndare och en taskig anslutning har gjort att besvarandet av kommentarer och uppdaterande av längre blogginlägg varit något mindre än vanligt.

Jag cafépratade om fildelning i Växjö igår. Diskussionerna handlade om det moraliska dilemmat om hurvida det egentligen var okej att fildela, hur små band egentligen skall överleva fildelandet, och om pirater utarmar musikutbudet och förstör för indiefilmen. En misstro på marknadens krafter låg bakom, och någon saknade tiden blandbandstiden. Nostalgisk efter samtalet letade jag i barndomsrummet upp ett par blandband från sena mitten av nittiotalet att spela i bilen påväg hem.

Väl hemma möts jag inte bara av det mer bisarra påskkortet från Debatt:s Lennart Persson, utan också av rubriker på dn.se där polisen fått övervakningsspader. Nu är det tydligen stureplan och medborgarplatsen som skall övervakas kvällstid. Kanske torget i Skövde blir nästa? eller uteplatsen, stationen, parken eller alla andra ställen det rör sig folk runt. Storebrorssamhället kryper bara närmare och närmare, och det mest absurda i det hela är att det inte är många som rycker på axlarna åt det längre. När nu polisen inte ens vill att vi ska kunna gå oövervakde på stan, så är det bara att vänta på när hyresvärden söker tillstånd att övervaka sina hyrelägenheter, "allt för att stoppa skadegörelsen och våldet i hemmen". Jag tror faktiskt inte att vi är så långt därifrån, och att sådant förslag till och med skulle kunna stödjas i ett tillräckligt vålds och skadegörelsedrabbat område, säg delar av tex. rosengård.

Vart försvann egentligen privatlivet?

8 Kommentarer:

Anonymous Slabbe sa...

Övervakningskameror i Skövde! Tillåt mig att småle :) T o m polisen borde veta att det är totalt meningslöst. Skövde "är staden där det aldrig händer något".

19 april, 2006 21:35  
Anonymous Slabbe sa...

Privatlivet är inte viktigare än att vi ska stoppa de stora brotten! Flest misshandlar och mord sker i sovrummet hemma hos par. Låt oss sätta upp övervakningskameror i allas sovrum så vi får slut på misshandlade och dödade kvinnor!

19 april, 2006 21:38  
Blogger Johanna Nylander sa...

och helt plötsligt skulle jobbet som övervakningskameravakt vara det mest sökta i hela landet...

jag som förresten trodde att skövde var "staden ingen behövde"

19 april, 2006 22:44  
Anonymous Slabbe sa...

Det finns många uttryck om skövde som beskriver samma sak. Bristen på mening.

Personligen skulle jag inte söka jobbet. Jag föredrar femmans 48-minutersvariant av 24 timmar i huset som gud glömde (Bigbrother).

19 april, 2006 23:30  
Anonymous delphi-lisa sa...

Ett radikalt förslag: Ställ dit två poliser? Istället för att kunna filma vem som slår vem kan de vara där och förebygga våld? Att övervaka stureplan så att man lättare kan lagföra brottslingar istället för att faktiskt förebygga våld på plats är så provocerande dumt att någon borde få avgå bara för att ens tänka så. Vad fan ska vi med poliser till om de inte ens ids jobba där det sker tokmycket våld på en liten yta?

20 april, 2006 12:13  
Blogger Johan Folin sa...

Dissa inte Skövde för mycket. Som regementsstad är den helt OK. Som lumpare (eller anställd inom Armén för den delen) är man rätt glad att Skövde ligger där det gör. De flesta andra regementen ligger ute på landet, vilket leder till att det inte finns något att göra på fritiden. Det finns det iallafall i Skövde. Men, ja, det är en skitstad. Kom till Lund istället Johanna!

20 april, 2006 14:08  
Blogger Johanna Nylander sa...

Delphi-lisa, poliser hade definitivt varit att föredra... synd bara att det skall vara ett så radikalt förslag som det idag är...

21 april, 2006 20:40  
Blogger Johanna Nylander sa...

Johan, vad kan man göra i skövde då? Du menar bogrens? ;) Jag var faktiskt nära att hamna i lund, funderade att läsa industridesign (har halva antagningsprovet kvar hemma nån stans) innan jag kom på att spel var roligare :)

21 april, 2006 20:45  

Skicka en kommentar

<< Home