Creeper

måndag, december 12, 2005

Tänk om "Sex and the City"-tjejerna hade spelat PSP...

Finns det tjej- och killspel? Spelar kvinnor och män olika typer av spel? Är kvinnor och män olika intresserade av spel? Är det någon skillnad mellan en manlig och en kvinnlig spelutvecklare?

Det var några av de frågorna som ställdes under helgens SuperMarit-event med representanter från den svenska spelvärlden. Företag som Dice, Avalanche och Gizmondo var i Visby och snackade med Sveriges kvinnliga dataspelsstudenter.

Även om frågorna inte fick de mest konkreta svaren, så väcktes stora och intressanta diskussioner över ämnet "kvinnor och spel", som inte alltid känns så självklara. Spel marknadsförs oftast inte med kvinnor som målgrupp, av någon underlig anledning så finns det fortfarande fördomar inom spelvärlden om att våld och kvinnor inte går ihop. Förutom de kvinnliga spelkaraktärerna som springer runt i högklackat och slåss förståss(som i och för sig är häftigare än killarna, för alla som någon gång haft högklackat på sig vet hur svårt det är att springa i den typen av skor). Få kvinnor känner till de svenska spelföretagen, vilket gör att de har fler manliga ansökande vid anställningar.

När vi började analysera den typen av spel våra föräldrar spelar, konstaterades det också snabbt att förvånansvärt många hade mammor som spelade mycket datorspel som avkoppling, och att de spelen de spelar inte alls tas på samma allvar som spel som oftast har killar eller män som största målgrupp. En klar och tydlig nedvärdering av vissa speltyper, som gör att det inte satsas på den typen av spel alls i samma omfattning.

Lite framtidstro får man allt ha dock, och det kändes som att den glömda spelmålgruppen tjejer och kvinnor kommer få mer fokus på sig i framtiden. Med fler kvinnor inne i spelproduktionerna, kommer fler spel att locka kvinnliga köpare. Dessutom så behövs det en bättre marknadsföring bland tjejer av befintliga spel. Natacha kom till Dreamhack för att marknadsföra spel där, tänk om Marissa i OC, eller Carrie i Sex and the City hade varit utrustade med en FPS-spelfylld PSP i handväskan?

7 Kommentarer:

Blogger Ola D Svedin sa...

Om Xbox360 sponsrade serier och tv-program för att lyfta kvinnor och spelande, då skulle man antagligen få stor genomslagskraft..


Vi har redan i Sverige idag serier och tv-program som görs p.g.a. ett allmänintresse från företagssamverkansförningar... Svensk färghandel sponsrar Roomservice och nån syassociation sponsar SickSack....


Så målet är öppet, skjut!

12 december, 2005 14:19  
Anonymous Anonym sa...

Dock verkar det som att många tjejer spelar WoW. Har inga siffror men jag har träffat på rätt många.

12 december, 2005 20:03  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Det är bara ett problem med SatC, förutom att serien är nedlagd. Och det är att Carrie & C:o lägger ner tiofalt mer i månaden på Manölo Bhladnik-skor. En PSP motsvarar inte ens en veckas drinknota för cosmopolitan per capita. Det skulle vara som att man gjorde reklam för Julas billigaste moraknivar i en James Bond-film. (Eller Statoil i en Coq Rouge-film.)

Men visst finns det utrymme för produktplacering. En krona är en krona.

Nylander, vad gillar du för VåldsSpel? Mina favoriter är Fallout-cykeln, Quake, Deus Ex samt System Shock I & II.

En sak som ligger i vägen för att kvinnor skall komma ut ur VåldsSpelsgarderoben är att kvinnor ju skall vara så inriktade på konsensus och mer "fredliga lösningar". Huruvida det främst är en medveten taktik eller något som pådyvlas er är en öppen fråga.

13 december, 2005 00:49  
Blogger Johanna Nylander sa...

Ang. att många tjejer spelar WoW har jag faktiskt inte en aning om. Personligen känner jag ingen, men flertalet killar. Spelet "the sims" som ofta kallades för ett "tjejspel" hade 52% spelande tjejer och 48% spelande killar...

PSPn kanske inte är tillräckligt dyra för att passa Sex and the City-tjejernas livsstil, men faktum är att att i här i Sverige så bad sony designers som We och Bea Szenfeld att designa snygga fodral i begränsad upplaga(100ex av varje) att förvara PSPn i... så helt borta är tanken inte... och Cosmopolitan (som Sex and the City-tjejerna läser tidvis) har skrivit i alla fall notiser om det...

Du anar inte hur våldsamt du kan få en omgång CivII till... Annars har jag genom tiderna kört fast vid FPS-er som DF, Unreal och UT. Nackdelen när man spelar spel numera är tendensen att man analyserar sönder dem istället för att tycka att de är bra.

13 december, 2005 01:05  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Har du provhållit en Game Boy Advance Micro? Där kan man verkligen tala om en "tjejgrej". Den är helt enkelt för liten för mina labbar.

13 december, 2005 20:50  
Anonymous Anonym sa...

Varje gång System Shock nämns känner jag att det kanske finns hopp för världen ändå :D

Bland mina vänner så spelar tjejerna och killarna lika mycket, och precis samma sorts spel. Vi är alla nördar såklart.

19 december, 2005 12:35  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Min favoritställe är när man kan ta en hallucinogen bärsärkartablett och sedan veva järnet på massa cyborgs.

Och här är en bild på Dans födelsedagstårta. Ah, moderskärlek.

19 december, 2005 20:14  

Skicka en kommentar

<< Home