Creeper

onsdag, november 16, 2005

Byråkratin som drabbar offren för relationsvåldet

I efterdyningarna på ROKS-skandalen kommer bakslaget för hela kvinnojoursverksamheten. De jourer som lämnade ROKS efter ordförandens mansfientliga uttalanden riskerar nämnligen att stå utanför statligt stöd.

ROKS själva vill inte ge vidare de bidrag som de kommer få (vilket är helt naturligt då kvinnojourerna inte är direkt översållade med pengar), och inte heller staten vill se till att jourerna har pengar för att klara sin verksamhet. Onödig byråkrati som i slutändan kommer drabba våldssutsatta kvinnor. För inte är det första prioritet att kolla upp vilket kvinnojoursförbund jouren man besöker om man är utsatt för våld, det är hjälpen som står i fokus. I de flesta kommuner så finns det också bara en jour att vända sig till.

Anmärkningsvärt i debatten är vilka det är som uppmärksammar det här. För inte är det vänsterfeministerna (som ROKS har ankytning till) som tar upp det utan en Moderat ute på högerflanken. Kanske dags för att de feministiska frågorna återigen blir frihetsfrågor istället för något som grundar sig på klass, det retorik vänstern ofta använt sig av.

Å andra sidan är inte relationsbaserat våld en feministisk fråga, det är en fråga som borde beröra alla, och ett problem som borde vara utrotat för länge sedan.

10 Kommentarer:

Blogger Wille sa...

Jag misstänker om man ser till relationsvåldet, så är nog mörkertalen när det gäller antalet kvinnor som misshandlar män skyhöga:
Vilken man skulle erkänna att han får utstå fysiskt våld ifrån sin flickvän/fru? Det är nog ofta mer skambelagt än omvända förhållandet.

Bara en liten notis värd att ha i huvudet när man talar om "relationsvåld", så man inte tror det bara går i ena riktningen.

16 november, 2005 01:45  
Blogger Johanna Nylander sa...

Tyvärr stämmer nog det du skriver. Ironiskt i hela saken är att det är de kvinnojourer som lämnat ROKS (förbundet som inte vill ge män tillträde till jourerna). Därför jag använder just begreppet relationsvåld istället för "mäns våld mot kvinnor". Till det skulle jag också vilja lägga till normaliseringsprocessen som ofta föregår det relationsbaserade våldet, en process som är består av psykiskt "våld", som kvinnor har en ännu större utövande del i.

16 november, 2005 01:52  
Blogger louisep sa...

Är det inte läge att påbörja i större skala privata initiativ med frivillig- och medlemsorganisationer? Baserade på donationer och liknande. Det är ju bara att starta ett sådant initiativ.

Visst är det väl på sätt och vis 'bra' att staten stödjer denna typ av hjälp, men risken nu som alltid är att politiseringen får mycket större genomslag. T ex den närmast totala fokuseringen på kvinnor på politisk metanivå.

16 november, 2005 12:56  
Blogger Johanna Nylander sa...

Hrm. Jag tror faktiskt att är det någon roll staten ska ha så är det att trygga säkerheten för sina medborgare. Privata initiativ skulle inte behöva vara nödvändiga. Det är ju faktiskt så alla jourer som finns i sverige drivs idag. Fast numera med statligt stöd.

16 november, 2005 19:32  
Blogger doyobi sa...

Mmm... privata initiativ har funnits länge, men de hade inte en bråkdel så mkt resurser om det inte varit för pappa staten. Och därmed hade inte kommit lika långt i utrotandet av "ett problem som borde vara utrotat för länge sedan." Like it or nor, trots politisering och toppstyrning kan man uträtta mer med statliga medel.

16 november, 2005 20:48  
Blogger z999 sa...

Så länge som vi har bestämmer oss för att blunda för orsakerna till kvinnovåldet så kommer ingen förändring att inträffa och det finns flera olika sätt att blunda. Igår, 16/11, i tidningen metro så stod det på första sidan att den typiske våldtäktsmannen är 33 år och svensk. Inne i tidningen så stod det en del statistik och där kan man läsa att 42% av våldtäkterna begås av utlänningar. När jag diskuterar dessa siffror med feminister så kommer alltid något av följande ”svenska killar våldtar också” följt av att officiella ”hemligheter” måste ”avslöjas” med källhänvisningar till officiella siffror. Jag tar ett annat exempel på hur feminister blundar för våld mot kvinnor direkt hämtat från bloggen här. I en diskussion mellan mig och Johanna, se blogg-inlägget med rubriken ”Överfall och sena helgnätter”

Jag:
” Jag har alltid sett den typiske våldtäktsmannen som en störd svensk eller en invandrare från någon av våldtäktskulturerna.”

Johanna svarar såhär:
” Eller så sker den typiska våldtäkten inom hemmets fyra väggar av en vanlig svensk man.”

Jag brukar lämna diskussionen där med ungefär samma känsla som jag har när jag lämnar fikarummet på jobbet efter att ha suttit och lyssnat på en massa sexistiska ”skämt”.

17 november, 2005 08:34  
Blogger Johanna Nylander sa...

Men nu är det ju så att de flesta våltäkterna sker av svenska män. Även om en stor andel av våltäktsmännen inte är svenska medborgare, så är fortfarande den största delen det.

Oavsett vem det är som våldtar så är det lika hemskt varje gång. Statistiken talar också för att det är störst risk att drabbas i hemmet och av någon man känner.

Jag är personligen också rätt säker på att den psykiska process (ofta kallad normaliseringsprocess) som ofta föregår våld i hemmet (relationsvåldet) defintivt inte är det minsta kulturellt betingat eller att siffrorna skulle vara på något sätt snedvridna där.

Anmärkningsvärt kan ju vara att Metros undersökning (som du hämtat dina siffror från) endast grundar sig på 98 fall. Det är alla fall som kommit ända vägen till domstol, vilket är ett fåtal när det gäller våldtäktsdomar (invandrare döms dessutom oftare än svenskar). Det var i Metros undersökning också en mycket stor skillnad på vilken stad våldtäkten skedde i.


För övrigt så tycker jag dessutom inte att det är särskilt relevant vilken härkomst en våldtäktsman har. Det som är relevant är att få stopp på våldet och överfallen.

17 november, 2005 18:14  
Blogger z999 sa...

Johanna:
"Men nu är det ju så att de flesta våltäkterna sker av svenska män. Även om en stor andel av våltäktsmännen inte är svenska medborgare, så är fortfarande den största delen det."

58% är svenskar, grovt räknat. Men än så länge är inte utlänningarna hälften av Sveriges befolkning. Är det rimligt att 10% av den manliga befolkningen begår nära hälften av alla våldtäkter? Och är det rimligt att sätta in insatser som är enbart riktade till den svenska delen? Alltså att man använder en svensk "vit" man som norm för vilka åtgärder man ska ta till?

"Oavsett vem det är som våldtar så är det lika hemskt varje gång."

Jo, även om utlänningar har stått för de grövsta våldtäkterna med tortyrliknande inslag. Framförallt i det område som jag råkar bo i.

"Statistiken talar också för att det är störst risk att drabbas i hemmet och av någon man känner."

Jo. Och om man ska räkna vidare statistiskt så är det störst risk om man känner någon utlänning. Men hur många bryr som om statistik när man skaffar bekantskaper.

"Jag är personligen också rätt säker på att den psykiska process (ofta kallad normaliseringsprocess) som ofta föregår våld i hemmet (relationsvåldet) defintivt inte är det minsta kulturellt betingat eller att siffrorna skulle vara på något sätt snedvridna där."

Jag tror att det är större risk att män från någon av de kulturer där våldtäkter är tillåtet begår en våldtäkt. Men samtidigt så dricker ofta män från sådana områden mindre (och ibland inte alls) och alkohol är nog inblandat i mycket av relationsvåldet.

"Anmärkningsvärt kan ju vara att Metros undersökning (som du hämtat dina siffror från) endast grundar sig på 98 fall. Det är alla fall som kommit ända vägen till domstol, vilket är ett fåtal när det gäller våldtäktsdomar (invandrare döms dessutom oftare än svenskar)."

Invandrare döms oftare än svenskar eftersom det ofta handlar om grova överfall med många andra våldsinslag än själva våldtäkten. Dom frias också väldigt ofta eftersom det är ett av de brott som jag tror har flest friande domar.

"Det var i Metros undersökning också en mycket stor skillnad på vilken stad våldtäkten skedde i."

Jag minns inte det men jag litar på ditt ord.


"För övrigt så tycker jag dessutom inte att det är särskilt relevant vilken härkomst en våldtäktsman har. Det som är relevant är att få stopp på våldet och överfallen."

Fast om man verkligen vill få stopp på det så måste man nog ta hänsyn till härkomst. Men eftersom de flesta är överkänsliga på att ens nämna härkomst så tror inte jag att något kommer att förändras. Om man aldrig diskuterar såna här problem med män från de kulturer där våldtäkt anses ok så är det väl rätt uppenbart att inget förändras.

17 november, 2005 20:16  
Blogger Johanna Nylander sa...

Metro finns på nätet , sidan 2, och ska man utgå från den undersökningen så har alla våldtäktsmän i Malmö utländskt medborgarskap.

Sorry, men jag känner inte riktigt att jag kan sitta och diskutera de siffrorna på allvar.

Men det är klart att man inte i mallen för en våldtäktsman enbart ska utgå från att det är svenska män som våldtar. Våldskulturer ska inte accepteras, och speciellt inte hedersrelaterade sådana, eller där det anses som "rätt" att våldta eller slå.

Att bara utgå från att det skulle vara invandrare eller störda svenska män som slår och våldtar (som du sa i den tidigare debatten) tror jag är minst lika illa som att tro att det bara är svenska män som gör det.

17 november, 2005 21:59  
Blogger z999 sa...

Johanna:
" Metro finns på nätet , sidan 2, och ska man utgå från den undersökningen så har alla våldtäktsmän i Malmö utländskt medborgarskap."

Malmö är ju hårt drabbat mångkulturen så det är kanske inte så konstigt? På samma sida kan man läsa att politikerna vill öka flyktingmottagandet och att chefredaktören för invandrarvänliga och klämkäcka gringo har fått stora journalistpriset.

"Sorry, men jag känner inte riktigt att jag kan sitta och diskutera de siffrorna på allvar."

OK. Vi bestämmer att Metro är en rasistisk tidning.

"Men det är klart att man inte i mallen för en våldtäktsman enbart ska utgå från att det är svenska män som våldtar."

Nej, inte med tanke på att utlänningar står för 42% av våldtäkterna. Om man räknar in invandrare som har fått svenskt medborgarskap så blir siffrorna ännu mer skrämmande, men dom räknas som svenskar i undersökningen.

"Våldskulturer ska inte accepteras, och speciellt inte hedersrelaterade sådana, eller där det anses som "rätt" att våldta eller slå."

Regeringen har valt att anpassa samhället till det importerade våldet. Mona sahlin har ju anslagit 100 miljoner (eller av det blev till slut) till skyddat boende för kvinnor som utsatts för hedersvåld.

"Att bara utgå från att det skulle vara invandrare eller störda svenska män som slår och våldtar (som du sa i den tidigare debatten) tror jag är minst lika illa som att tro att det bara är svenska män som gör det."

Jo, det är nog riktigt. Väldigt få av de som döms för våldtäkt får någon vård för ett stört beteende, dom klassas som normala (i alla andra situationer alltså).

17 november, 2005 23:55  

Skicka en kommentar

<< Home