Creeper

torsdag, november 10, 2005

Nöjesindustrin ser dig

Lagom till domen i det andra fildelningsmålet, som blev den samma som i första, kommer topparna för europas respektive sveriges konsumentorganisationer med en intressant debattartikel.

Artikeln som starkt kritiserar antipiratindustrins sätt att kriminalisera vanliga människor för att de fildelar känns som ett välkomnat inslag i fildelningsdebatten. Den betonar skillnaden mellan kopiering för icke-kommersiellt bruk, och kopierade CD och DVD-skivor som säljs på svarta marknaden.

För visst är det så att antipiraterna slår mot fel marknad när de drar vanliga fildelare till rättegång, istället för att jaga de stora bovarna. De inskränker hela tiden på konsumentens rätt till sin vara med sina DRM-skydd, och på möjligheten till att utbyta information när de stänger nedladdningssajter och program.

Avslutningsvis säger de i artikeln: "I takt med att utvecklingen av DRM kommer det att bli allt svårare att förbli anonym och att värna om sitt privatliv." och visst är det så. Antipiratjaktens följder kommer inte bara att orsaka hårda straff för vanliga konsumenter, utan också drabba internetanvändarens integritet.

Det är inte storebror som ser dig. Det är antipiratindustrin.

1 Kommentarer:

Anonymous Erik sa...

En mkt bra debattartikel. Frågan är bara vilket som är värst, kriminaliseringen i sig själv eller musik- & filmindustrins sätt att förändra ords innebörd. Ordet fildelning är ett bra exempel. I press och i uttalanden från antipiraterna så talas det om "fildelningsdomen" o.s.v.

Fildelning är inte och har aldrig varit olagligt.

Ett bra exempel på hur musikbranschen fullständigt kör över konsumenternas digitala rätt har jag skrivit om på http://www.hitochdit.com

10 november, 2005 14:33  

Skicka en kommentar

<< Home