Creeper

måndag, november 14, 2005

De svenska flyktingförvaren

I lördags träffade jag en av de coolaste människorna jag mött på länge. Nämligen Merit Wager. Merit har hedersomnämnadet "Medborgarnas flyktingombudsman" och vittnade om Sveriges så fantastiska asylprocess.

För inte är det så att du har så stora rättigheter som asylsökande i Sverige. Med sig under föreläsningen Merit höll, hade hon en man som bott i Sverige i fyra år. Mannen som blev torterad i sitt hemland, (och som jag inte nämner vid namn) talade fullt begriplig svenska, helt flytande engelska, han hade fru och ett barn som var fött under tiden här, jobb, bostad, hela kittet.
En dag han besökte flygplatsen för att möta en vän blev han gripen av polisen. Ingen talade om varför han greps, och han blev förd i handklovar som en brottsling ut till ett av de svenska flyktingförvaren i landet.

Utan hans vetskap hade han blivit efterlyst av migrationsverket. Väl ute på förvaret började en lång historia om att inte bli trodd, att inte få kontakt med omvärlden, att inte få röra sig utanför huset, och både Merit och mannen som suttit på förvaren konstaterar krasst att en svensk kriminell på ett fängelse har fler rättigheter och möjligheter än de människor som sitter på något av de svenska flyktingförvaren.

Under sin tid på förvaret möter mannen (som är utbildad advokat) en kvinna som kommer från Grekland, ett EU-land vars medborgare inte SKA KUNNA hamna i ett flyktingförvar utan ha rätt till fri rörlighet i landet. Det visar sig att kvinnan hamnat där för att hon är svart, och blir därmed inte trodd på att hon är Grek.

Berättelsen kantas av mängder med systematiska systemfel, personal som handlar fel, poliser som inte bryr sig, handläggare som vill skicka ut alla oavsett och annan personal som i lönndom försöker hjälpa de som sitter där, genom att kontakter med omvärlden.

Den svenska flyktingpolitiken har problem.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home