Creeper

måndag, januari 02, 2006

Piratpartiet som är för fri fildelning och vill skrota upphovsrätten

Ett nytt parti har lanserats. Det startade i går, men först idag har lanseringen startat igång på riktigt och media har fått upp uppmärksamheten på det.

Det nya partiet kallar sig för piratpartiet och är helt emot immaterialrätt, vill sålunda avskaffa både patenträtten och upphovsrätten, samtidigt som de ställer sig helt emot bodströms datalagringsdirektiv. Partiet har ingenting som helst att göra med piratbyrån, utan är startat av ett par privatpersoner.

Efter att under eftermiddagen ha följt partiet i deras officiella IRC-kanal så måste jag säga att det verkar som ett något ostrukturerat upptåg, men ändå välkommet, åtminstone för att få upp frågor som fildelning och immaterialrätt bland valfrågorna.

Jag har tidigare dissat enfrågepartier som sjukvårdspartiet och junilistan, och tänker göra det med piratpartiet också. Ett parti behöver mer än en fråga för att kunna stå sig, eller i alla fall ha ett upplägg över hur man kommer ställa sig i frågor som inte är "partiets". Möjligheten finns att även piratpartiet kommer att lyckas komma över diverse barnsjukdomar för att senare ha en bra plan över hur de ska tackla väljarnas frågor, även om jag i nuläget betvivlar det.

Möjligheten finns för piratpartiet att avancera. Riksdagsplats betvivlar jag. Att partiet är ett resultat över dagens partiers oförmåga att ta upp frågor som är relevanta för svenska väljare känns som självklart, i skrivande stund har partiet nästan tretusen sympatisörer som skrivit under för att partiet ska kunna kandidera till riksdagen. Tvåtusen var målet fram tills nästa månad. Partiet lanserades igår, fortsätter det i den takten kan det gå långt. Men bara kan. Det gäller att vänta och se. Framförallt behöver partiet reella lösningar.

Annars har vi alltid en spännande valrörelse på gång till hösten. Valfrågorna upphovsrätt och fildelning kommer vi inte att undgå, inte heller de etablerade partierna.

37 Kommentarer:

Anonymous herr_nilzzon sa...

Intressant att du kan avgöra hur ett parti är genom att besöka en irc-kanal. Merparten av folks diskusioner på en sådan kanal är totalt förvirrande.

Hur som helst kommer kanalen inte att vara något annat än en plats för sympatisörer att komma samman. Det är inte där du kommer att hitta de som kommer att vara aktiva och representativa i framtiden.

Trots allt var det en provlansering igår, som tydligen ledde till långt större respons än någon kunnat tro. Jag tror du ska ta det lugnt och avvakta innan det kommer fler misskrediterande omdömen kring landets nyaste politiska initiativ.

(... och personligen tror jag att enfrågepartier är en reaktion på folks missnöje på partierna. Eftersom dagens etablerade partier inte kan klara av att representera folket, kanske det är partierna som ska bort istället.)

02 januari, 2006 18:56  
Blogger Rick Falkvinge sa...

Eh? Ok, Blogger plockade tydligen mitt Bloggernamn. Men det funkar.

Kul att se att du hittat till min server. Välkommen. Att du skriver om det är mer än tillräckligt, det visar att det hela gör skillnad.

Wtf, jag har ju läst dig ett tag, så :-)

02 januari, 2006 19:04  
Blogger Johanna Nylander sa...

Herr Nilzzon, jag är väl medveten om hur IRC-kanaler brukar behandlas. och har också sållat efter det.

Jag ser positivt på piratpartiet. De verkar ta upp helt rätt frågor, och jag hade önskat att fler av de etablerade partierna hade annamat samma frågor. Tyvärr tror jag att piratpartiet endast kommer kunna verka som opionsbildare, positivt dock om partiet arbetar igenom frågorna ordentligt, det är ju trots allt bara någon dag gammalt.

Så jag önskar piratpartiet lycka till :)

02 januari, 2006 19:56  
Blogger liquid_raven sa...

Jag måste hålla med (att döma av intervjusvar och partiets hemsida) om att det hela verkar något ostrukturerat och en aning rörigt. Dessutom har partiet det lilla problemet att en hel del av alla pirater:
a) inte är ett dugg politiskt aktiva eller ideologiskt engagerade i fildelningsfrågor (de laddar helt enkelt bara hem lite musik och så är det med det...) och därför kommer röstantalet att sjunka rejält.
b) inte är gamla nog för att kunna rösta- hur engagerade de än är.

Tyvärr ser jag lite samma tendenser som med F!, nämligen att det hela blir ett ouppstyrt spektakel som fyller något annat syfte än att driva med hela den ideologi som den var tänkt att vara baserad på. Men man kan ju alltid hoppas.

Förresten tycker jag att de åtminstone borde ha läst alla diskussioner om piratpartier som har figurerat i Piratbyråns forum innan de sprang åstad och bildade parti.

Nåväl. De skulle ha haft min röst om jag hade hunnit fylla i tid- bara för att.

02 januari, 2006 22:56  
Anonymous Anonym sa...

Jag tror på dom. Om jag hade fått rösta (pga ålder) så skulle jag gjort det.

Jag önskar dom lycka till. Jag röstar på dom om dom finns kvar när jag får rösta

02 januari, 2006 23:47  
Anonymous agaton sa...

De är ett bra initiativ. Som jag skriver om på bloggen..

03 januari, 2006 00:10  
Anonymous Anonym sa...

Första gången jag hörde talas om ett "pirat-parti" var på pb forum .. jag mer eller mindre tyckte det var en rejält korkad idé, dels för att (som det sagts) är de flesta aktiva fildelare under 18 ( iaf över 40% skulle jag tro), dels för att dom flesta nog inte tar det seriöst och sen för att det är som sagt ett enfrågeparti .. Och efter läst på deras hemsida och olika interjuver och sånt så tycker jag fortfarande att verkar vara en jävligt dålig idé ..

03 januari, 2006 00:19  
Anonymous Reven sa...

Jag tror inte att dom kommer att komma in i... Men dom kommer väcka en del frågor och visa slipsnissarna att svenska folket vill ha en ändring av vissa lagar.

Ska bli roligt att se vad dom andra partierna kommer att ta upp för valfrågor inför valet.

03 januari, 2006 00:49  
Anonymous Slabbe sa...

Japp det är trist att de "etablerade" partierna inta tar tag i frågan, annat än på fel sätt.
Jag kan mycket väl tänka mig att lägga min röst på detta parti i september.

Har svårt att se att det skulle göra Sverige mycket sämre än idag om ett enfrågeparti kom in i riksdagen. Man skulle iaf veta vad det stod för och slippa en massa fånigt valfläsk som ni andra kör med!

Det verkar som ni etablerade politiker alltid är rädda för enfrågepartierna, är det för att ni vet att ni kan få ordentligt med pisk om ni inte dissar dom?

03 januari, 2006 00:53  
Anonymous Anonym sa...

Men kom igen. Hur någon kan vara så urbotat korkad så att de vill lägga sin röst på ett parti som vill avskaffa all immatrialrätt är helt oförståeligt. Och hur fan kan man tycka att rätten att tanka hem musik, film och datorspel är det mest väsentliga valfrågorna?

Vi har hög arbetslöshet i det här landet, en offentlig sektor med stora brister etc etc. Ingen vettig människa röstar på ett enfrågeparti som vill ordna så att "kidsen" kan tanka hem hur fan de vill. Och hur ska det gå för alla svenska industriföretag när mönsterskydd, patent mm inte längre skyddas. Så jävla korkat. Fjortisfasoner.

03 januari, 2006 01:20  
Anonymous Anonym sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

03 januari, 2006 01:28  
Anonymous Anonym sa...

Vad jag är emot är att genom lag inskränka min personliga frihet genom loggning etc

03 januari, 2006 01:58  
Anonymous Anonym sa...

Att jag vill fråga chans på Johanna här är väl totalt irrelevant, antar jag?

03 januari, 2006 02:13  
Anonymous Anonym sa...

Jag tycker att det är jätte bra att Piratpartien försvarar den personliga integriten. Något som ingen annan verkar göra.

03 januari, 2006 06:41  
Anonymous Anonym sa...

Anonymous från 06:41,
get in line I saw her first :P

03 januari, 2006 07:28  
Anonymous Anonym sa...

Tveksamt om Piratpartiet kommer komma in i riksdagen, men tänk på att det finns andra sätt än 4% spärren att ta sig in i riksdagen, och det enda de egentligen behöver är en enorm massmedial uppmärksamhet. De har redan lyckats, låt oss nu be en bön att alla vill se dom i riksdagen men att ingen röstar på dem...


- Jag vill ladda ner, jag vill vara laglig

03 januari, 2006 11:46  
Blogger Simon sa...

Men frågan är vem man egentlign ska rösta på?

Kristdemokraterna - får inte säga nåt utan moderaternas tillåtelse.

Folkpartiet - får inte säga nåt utan moderaternas tillåtelse.

Centerpartiet - får inte säga nåt utan moderaternas tillåtelse, men försöker ändå och får skäll.

Moderaterna - Nazister som är förklädda i svensson kläder.

Socialdemokraterna - Sätter fel personer på fel arbete och som i sin tur leder till fummel i storskala.

Fi! = Blev nertrackade alldeles för mycket. Ljögs om dem i "media". De är ute från leken.

Junilistan - Ett gäng miljonärer som gillar EU.

Sjukhuspartiet - Kommer få 500 röster från norra Sverige.

Piratparti - kommer väcka frågeställningar och sätta fildelingen, mjukvarupatent m.m. i strålkastarna, men förhoppningsvis inte mer.

Så vem återstår att rösta på? Jo, tacka vet jag miljöpartiet :)

03 januari, 2006 13:22  
Blogger Johanna Nylander sa...

Om piratpartiet ordnar upp sig och får en vettig struktur på det hela, så tror jag kanske inte att de lyckas ta sig in i riksdagen, men bli medialt gillade och få upp frågor om patent, upphovsrätt, integritet och fildelning på dagordningen över valfrågor.

Likadant som FI hade kunnat göra med feminismen om de inte hade spårat ut så långt innan valet.

Det är helt klart en reaktion på de andra partiernas handfallenhet i frågan, och jag tror faktiskt att partiet har en hyffsat stor målgrupp fildelare bland myndiga.

Inte bara bland aktiva nedladdare, utan även bland ideologiska upphovsrättskritiker och integritetsivrare på både den liberala kanten och vänsterkanten. Det får de inte glömma bort.

03 januari, 2006 15:21  
Blogger Johanna Nylander sa...

Simon, som liberal skulle jag ändå svara folkpartiet eller möjligen någon liberal moderat eller trevlig centerpartist.

Personligen kommer jag att kryssa någon när den dagen kommer.

Men att säga miljöpartiet som stöttat den regering vi har idag och faktiskt bidragit till både underliga torskfiskestopp och trängselskatter? Inte vet jag om prioriteringarna ligger rätt i det partiet heller...

03 januari, 2006 15:26  
Anonymous Anonym sa...

Äh, eller så blir man socialist på direkten istället. Det här är dock helt klart ett vettigare alternativ än att blankrösta i alla fall!

03 januari, 2006 15:54  
Blogger Johanna Nylander sa...

Definitivt!

03 januari, 2006 16:16  
Blogger Simon sa...

Fiskestopp är något som behövs. Det har flera forskare kommit fram till. Det är bara ren idioti och påstå att det inte behövs. Eller ska dina barn eller barns barn inte kunna få äta fisk? Man märker ju redan idag att fisken får det sämre och sämre. När man köper fisk idag så är fisken både dyrare och mindre än vad den var för några år sedan.

Det jag inte gillar med dagens fiskestopp är att bara Sverige ha det - om fler länder gick samma väg för bara några år så skulle fiskarna kunna fortplanta sig och växa i storlek igen. Visst, fiskarna får avstå från att fiska i några år och blir förmodligen arbetslösa. Men är det bättre att fiska ut allt som finns i vattnet för att sen aldrig mera kunna få jobb som fiskare då fiskebestånden är så gott som borta.

Man hade kanske inte ens behövt några fiskestopp om andra länder satte foten ner mot det illegala fisket. Man tar upp (kommer inte ihåg den exakta siffran) 25 % mer illegal fisk än legal fisk. Detta förekommer mestadels i de baltiska länderna.

Glöm inte heller att allt hänger i samman i naturen. I ett så kallat ekosystem. Om en sorts fisk försvinner så försviner den fisken, fåglen etc etc som äter just den fisken, och så fortsätter det. Jag bor i Blekinge i södra sverige och där märker vi redan att t ex måsar och andra fåglar blir färre för varje år. Det födds för lite fågelungar - och de få som föds räcker inte maten till. Dessutom så har fåglarna förutom fiskedöden fått ett annat problem som vi ännu inte vet vad det är. Fullt friska fåglar blir förlamade och dör en väldigt plågsam död. Man tror att det kommer från något gift i maten de äter.

"Moderna industriella fiskemetoder medför ofta stora fångster som aldrig förs i land – så kallade bifångster. Uppskattningsvis kastas en fjärdedel av all fisk som fångas tillbaka i havet död. För att den är av fel storlek eller ålder och därför inte får tas i land, för att den är för svårsåld eller för att fiskekvoten redan är fylld.

När vi tar upp för mycket av en viss fiskart hinner den inte fortplanta sig. Eftersom alla varelser i ett ekosystem är beroende av varandra, får överfisket svåra följder för alla arter i näringskedjan. Alldeles i vår närhet, i både Nordsjön och i Östersjön, står torskbestånden inför kollaps. Ekosystemet i Östersjön är speciellt känsligt, eftersom antalet arter är ganska litet. Enligt FN bedrivs 75 procent av det globala fisket på ett alltför hårt och därmed ohållbart sätt.

En annan typ av bifångst är de djur man inte fiskar efter men ändå får i sina nät. Det kan röra sig om andra fiskarter, marina däggdjur, sköldpaddor, fåglar, m.fl. Omkring 300 000 valar, delfiner och tumlare dör som bifångst varje år och 100 miljoner hajar dödas årligen, främst som bifångst. Vid räkfiske består över 80 procent av fångsten av andra arter än räkor. Fiskerimetoderna och redskapen är helt enkelt inte tillräckligt selektiva.

En särskilt destruktiv fiskemetod är bottentrålning. Vid bottentrålning dras enorma, tunga nät fram och tillbaka längs botten med hjälp av hjul och metallkedjor. Bottentrålarna plöjer urskillningslöst igenom allt på havets botten, de kalhugger havens korallskogar och lämnar ett öde landskap där de dragit fram. Ofta trålas samma område flera gånger om året. Det gör det helt omöjligt för havet att återhämta sig.

Allt eftersom områdena närmast kusterna blir utfiskade flyttar sig fiskeflottorna längre ut till havs. Med hjälp av avancerad teknik exploateras de sista orörda havsmiljöerna. I jakten på kortsiktiga vinster förstörs så hela ekosystem som kan behöva hundratals eller ibland tusentals år för att återhämta sig."

03 januari, 2006 16:44  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Jag lade av ett byxskott när jag hörde om Piratpartiet för första gången! Ett till vänsterparti som kommer att sabba för det rödgröna maktbygget. Det enda sättet de kan misslyckas på är om deras logotyp liknar Waffen-SS lite väl mycket så att folk blir bortskrämda.

03 januari, 2006 16:50  
Blogger Simon sa...

Påtal om trängselskatter så tycker jag det är en väldigt bra ide. Flera andra länder har redan testat detta system och de tycker det är väldigt bra. Det som är negativt med det svenska trängselsystemet är att det har varit så mycket fummel och politiska snedsteg längs hela vägen.

Ska vi kolla på England (igen) så har dem haft trängselskatter i över ett år nu och det har lyckats så bra att de planerar att bygga ut systemet runtom England.

Protesterna som genomfördes idag tycker jag bara är löjliga (Då tänker jag främst på Motormännens). Deras tankesätt att biltullarna skulle skada folks privatekonomi stämmer inte (det är bara gnäll från männsikor som aldrig i sitt liv skulle åka kollektivt - eller samåka med någon). Det är mycket få lågavlönade som åker bil till arbetet i Stockholms innerstad. 70 procent av alla som arbetar där åker kollektivt, och av den tredjedel som har de lägsta inkomsterna är det en ännu större andel som åker kollektivt. Totalt sett innebär därför trängselavgifterna att man tar från de rika och ger till de fattiga. För den stora majoritet som åker kollektivt betyder trängselavgifterna också kortare restid, mer fritid och mer tid med familjen. Detta gäller även för den majoritet av bilisterna som kommer att fortsätta att resa med bil. De får betala mer, men kommer fram fortare. Eftersom de redan har valt att resa med bil i stället för kollektivt prioriterar de uppenbarligen kortare restid framför lägre kostnader. För många kommer den tidsvinst som trängselavgifterna medför att kosta mindre per minut än vad den tidsvinst de gör genom att åka bil kostar.

Någon generell ekonomisk avkylning blir det inte heller. Tvärtom minskar transportkostnader och trängsel, vilket ger en ekonomisk nytta på minst 3 miljarder kronor per år. Trängselavgifterna medför stora ekonomiska vinster för samhället som är mycket enkla att ”räkna hem”.

03 januari, 2006 16:59  
Blogger Krohnman sa...

Simon,

vilken del av moderat politik har din hjärna lyckats få till nazism?

04 januari, 2006 00:36  
Anonymous Anonym sa...

Jag gillar inte nått parti, om jag inte röstar eller röstar blankt kommer min röst att räknas till dom etablerade partierna= min sista önskan. Tack att piratpartiet kom till världen så att jag kan lägga min röst på dem. Hellre en mindre sakfråga än att indirekt stödja något jag tycker är helt fel. Det är mitt sätt att visa att jag tycker allt för många beslut fattas utan någon som helst demokratisk förankring i dagsläget.

04 januari, 2006 09:04  
Blogger Erik Hultgren sa...

Usch och fy. Ännu ett extremistiskt verklighetsfrånvänt enfrågeparti som får för mycket uppmärksamhet.

04 januari, 2006 11:57  
Blogger Johanna Nylander sa...

Erik, jag tror faktiskt att paritet kan fylla sitt syfte. Inte minst för att de faktiskt fått så mycket uppmärksamhet.

04 januari, 2006 14:11  
Anonymous Mikael Ståldal sa...

Piratpartiet har helt missuppfattat hur "de blå" ser på upphovsrätt. Det är sant att vissa nyliberaler tycker att immaterialrätter är marknadsskadande monopol och att man bör avskaffa den specifika lagstiftningen kring upphovsrätt. Men de vill istället förlita sig på licensavtal. Om man som Piratpartiet dessutom vill förbjuda licensavtal så appellerar man knappast till "de blå" utan bara till "de röda".

04 januari, 2006 15:15  
Blogger Johanna Nylander sa...

Jag håller inte med dig om att piratpartiet bara appellerar till vänster. Piratpartiet vill begränsa avtalsrätten i den mån att man inte får avtala bort spridning av infomration. Inte alls en orimlig tanke för en liberal.

Dessutom är partiet än så länge de mest liberala i integritetsfrågan, och vill faktiskt värna om den personliga integriteten, något inget parti på högersidan kan anklagas för.

Fast ska man se det rött vs. blått så finns det ju de som tycker att liberalism är en vänsterideologi.

04 januari, 2006 15:47  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

En tidningsanka uti minsta fjäder!

Dessutom låter ju "information måste vara fri" jättefint. Men du kan ju säga det till de som arbetade med kontraspionage under kalla kriget.

04 januari, 2006 19:49  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

P.S. Piratpartiet -ett tecken i tiden (upphovsrätt and fildelning is the new homosexuell.)

04 januari, 2006 22:09  
Anonymous Mikael Ståldal sa...

Piratpartiet har förvisso en tilltalande linje i integritetsfrågor, inget tvivel om det. Där appellerar man definitivt till "de blå".

Men när det gäller immaterialrätten så har jag svårt att se det liberala i att inskränka avtalsrätten så att licensavtal blir förbjudna.

05 januari, 2006 21:13  
Blogger Johanna Nylander sa...

Fast piratpartiet vill ju inte föbjuda alla licensavtal, bara de som hindrar spridandet av information. Jag tycker i alla fall att det känns som att det finns en väsentlig skillnad där.

Däremot så är ju inte piratpartiets krav helt reella, i alla fall knappast under vår livstid, utan en utgångspunkt för att skaffa sig bra kompromisser, och verka åt rätt håll.

06 januari, 2006 14:28  
Anonymous Anonym sa...

Om piratpartiet får en ordentlig organisation och mycket frivilliga insatser så kommer det att gå! Jag är egentligen kristdemokrat och hade egentligen röstat på dom, men piratpartiet får förmodligen min röst. Men bara om dom är seriösa!!! Gör inte bort er i media eller förstör tycket hos pirater. Feminism var något bra innan Fi kom in i leken och förstörde allt som hade med feminism att göra. Hoppas att piratpartiet stärker statusen för pirater, inte förstör.

06 januari, 2006 23:06  
Anonymous Nils Mårten Hauffman sa...

Jag måste bara hålla med Johanna. Det här handlar inte om röd eller blå, det handlar om en fråga som attraherar många unga. Höll på med "piratkopiering" redan innan jag fattade det. Första gången man tryckte på record-knappen och gav blandband till kompisar kanske även den minst intresserade kommer ihåg. Jag känner kanske inte att man ska dra det så långt att man inte kan ta patent, men å andra sidan har jag ingen aning om vad som skulle hända om man tog bort det.
Vill även ta tillfället i akt och be dig om lite bra hemsidor eller böcker om upphovsrätt och dylikt. Känns som om jag inte är tillräckligt påläst.

MVH Nils Mårten Hauffman

14 januari, 2006 14:12  
Blogger Johanna Nylander sa...

Även om den kan anses som lite vinklad, så är Piratbyråns bok "Copy me" definitivt läsvärd i dessa frågorna. Den finns både att köpa, men också att ladda ner i PDF-format om man hellre vill det. Den boken har bra med länkar för vidare läsning också.

14 januari, 2006 15:58  

Skicka en kommentar

<< Home