Creeper

lördag, december 03, 2005

Ännu ett enfrågeparti som satsar på riksdagen

Nu ska tydligen sjukvårdspartiet satsa på riksdagen de med. Tillsammans med Junilistan riskerar de att bli ytterliggare ett enfrågeparti som utmanar de sittande partierna. Inte något fel med maktutmanare, tvärt om, det kan vara välbehövligt i bland. Men att rösta på ett parti som bara tycker någonting i en kategori frågor, hur tillförlitligt känns det?

Vad kommer sjukvårdspartisterna tycka om invandringen, arbetslösheten, företagarklimatet, europapolitik, utrikesfrågor, IT-frågor och jämställdhet? Bara för att man vill att sjukvården ska skötas bättre, kan man då släppa makten i alla andra frågor till vem som helst? Kommer partiet göra som Junilistan? Det vill säga låta sina kandidater tycka vad de vill i andra frågor och därmed locka till sig både högerextremister och andra knäppgökar?

Eller är det så att det finns en poäng i att ett parti ska vila på någon form av ideologisk grund, ja, i alla fall delade värderingar?

17 Kommentarer:

Blogger Humus sa...

Tja, de stora ideologiernas tid är väl över. I dag råder så pass stort välstånd att allt färre funderar på de stora konflikterna, vilket syns i minskat intresse för politik. Då är det ganska logiskt att det dyker upp partier som driver enskilda frågor som ligger vanligt folk nära. Nu tror jag iofs inte att sjukvårdspartiet kommer att dra så många väljare, men jag ser det positivt dels för att de verkar ha ganska sund syn i sin vårdpolitik, så om de kommer in i riksdagen så gör de väl ingen skada direkt. Kommer de inte in så är väl risken stor att de främst lockat gamla sosseväljare som ville ha nått nytt, och att ta några procent från sossarna skadar väl inte heller.

04 december, 2005 05:28  
Blogger Erik Hellsborn sa...

JL, FI och nu ett sjukvårdsparti. Tre helt meningslösa partier. Som om det inte räckte med att meningslösa Moderaterna redan är landets näst största parti.

http://erikhellsborn.blogspot.com/2005/10/meningslsa-partier.html

04 december, 2005 12:43  
Blogger Krohnman sa...

Listan över meningslösheter bör kompletteras med 'SD'.

04 december, 2005 15:38  
Blogger z999 sa...

Var det inte rätt kul att hälften av JL's väljare trodde att JL var motståndare till EU? FI har ju fyllt funktionen att de har dammat av gamla idéer från rasbiologins era och gett det ett nytt namn, genusforskning.

Krohnman:
" Listan över meningslösheter bör kompletteras med 'SD'."

Du förstod tydligen inte att Erik menade att de partier han räknade upp inte gör någon skillnad i riksdagen? Med tanke på andra partiers agerande gentemot SD så tycks de verkligen inte anse att det är egalt om SD sitter i riksdagen eller inte.

04 december, 2005 18:29  
Anonymous ramza sa...

Bara för att man inte har en stark symbol för sitt parti så kan man lika gärna låta bli?

Det låter inte helt rätt.
Om man läser deras ideologer så finns det punkter som skiljer partierna åt.
Om ni ska tänka i samma bana, dra gärna en parallell med Miljöpartiet "partiet som endast värnar om miljön". Det stämmer inte helt och hållet, eller hur?

04 december, 2005 22:41  
Blogger Johanna Nylander sa...

Ramza:

Inte riktigt min poäng i det hela. Jag välkomnar gärna för fler och nya partier. Däremot så tror jag att ett parti måste ha åsikter i de flesta frågor, inte bara ett område.

Som det ser ut i dag så vet ingen vad sjukvårdspartiet kommer tycka i tex. integrationsfrågor eller arbetsmarknadsfrågor. Och jag tycker inte det är helt orelevant att få reda på det innan valdagen, och inte efter.

Jag tror nämnligen att även ett sjukvårdspari måste berätta var de står på den politiska kartan för att få förtroende från väljarna.

04 december, 2005 22:59  
Blogger z999 sa...

"Jag tror nämnligen att även ett sjukvårdspari måste berätta var de står på den politiska kartan för att få förtroende från väljarna."

Det är nog inte så noga. Hälften av JL's väljare trodde att JL var negativa till EU. Jag har träffat på folk som tror att svenska folkpartiet har samma åsikter som Dansk Folkeparti.

05 december, 2005 22:33  
Blogger Johanna Nylander sa...

Desto viktigare med tydlighet.

05 december, 2005 23:08  
Anonymous Anonym sa...

"Tja, de stora ideologiernas tid är väl över. I dag råder så pass stort välstånd att allt färre funderar på de stora konflikterna, vilket syns i minskat intresse för politik. Då är det ganska logiskt att det dyker upp partier som driver enskilda frågor som ligger vanligt folk nära."

Den som söker efter ett parti med en solid ideologisk bas kan kasta ett öga på denna sida.

www.liberalapartiet.se

Oslipat ännu. Men det kan det ju bli ändring på om bara viljan finns...

05 december, 2005 23:29  
Blogger Johanna Nylander sa...

Intressant sida. Påminner lite om DLF, Det Liberala Folkpariet som finns i Norge.

Tyvärr tyckte jag att den verkade sakna den socialliberala delen, det där stödet för utsatta, garantin för möjlighet till utbildning, och stöd för människor som vill komma tillbaka in i samhället.

Annars blir partiet bara nyliberalt. Staten ska hjälpa de som har det sämst.

05 december, 2005 23:51  
Anonymous Pontus sa...

Johanna, lilla vännen... (;))

...har du helt missat att Sverige har personval?

"Efter en försöksverksamhet i vissa kommunalval 1994 infördes ett stärkt personvalsinslag i alla allmänna val fr.o.m. år 1998." // wikipedia

På så sätt kan folk rösta i första hand på en fråga som känns viktig men dock även ideologi. Som liberal borde väll du ändå hylla personvalen och varenda liten konstigt parti eller lista som dyker upp. Du ska inte haka upp dig på sjukvårdspartiet som ett parti, utan snarare som en lista på olika politiker av olika ideologier som sätter sjukvården i fokus. Se detta som vilken lista som hälst(tidning, blogg, internet) som kategoriserar politiker efter åsikter. Om jag som underskötersköteska vill rösta på S kan jag likväl rösta på en socialdemokrat på sjukvårdspartiets lista, istället för att hitta en kandidat på socialdemokraternas lista som sätter sjukvård i fokus.

// Pontus, personval och frihet

07 december, 2005 14:47  
Blogger Johanna Nylander sa...

Men pontus lilla vännen...

Personvalen i sverige fungerar ju inte! Bara ytterst enstaka riksdagsledamöter har kommit in via personval, och att ett litet nystartat parti skulle vara bättre på det är jag ytterst tveksam till.

Säg att sjukvårdspartiet nu skulle ha folk från blandade partier/ideologier på sin lista, så kan ju slutresultatet ändå bli att nån helt annan kommer in än den man röstat på, och rösten kan ju tex. gå till en sjukvårdssosse trots att man kryssat en sjukvårdskristdemokrat. Inte ett riktigt fungerande system tycker jag.

För att paritet ska funka så tror jag att de behöver fler gemensamma åsikter än sjukvården. Tyvärr.

07 december, 2005 15:16  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Jag förstår inte denna överdrivna aversion mot SD. Det sitter ett gäng kommunister i HSBs knä, och ni har tid och ork att uppröras över några som inte ens får bra resultat i kyrkovalet!

07 december, 2005 17:39  
Anonymous Pontus sa...

Johanna, jag kan inte göra annat än att hålla med.

Man jag måste säga att det du skriver luktar någon slags elit-liberalism, som knappast är bättre än någon annan totalitär ideologi. Det är givetvis inte de individer och småpartiers fel att det är som det är så du kan inte klaga på dem, utan det är snarare systemet som behövs ändras. De större partierna gör inga satsningar på personval. Systemet gör inga satsningar på personval. Du kan inte bli personvald utan ett gigantiskt parti i ryggen.

Dagens system känns mest som en dålig kopia av ståndsriksdagen, fram med personval, fria listor och demokrati...

07 december, 2005 22:07  
Blogger Johanna Nylander sa...

Pontus, du borde läsa mitt inlägg om just röstsystemet, där jag sågar det totalt :)

08 december, 2005 01:28  
Anonymous Pontus sa...

Det hade jag helt missat. :)

Dock känns inlägget om röstsystemet motsägelsefullt mot detta inlägg.

Jag tycker helt klart att varje nytt parti/lista som lanseras eller kommer in i riksdagen är ett steg på rätt väg mot friare val och ökad demokrati. Oavsätt om det är Nationaldemokraterna, Junilistan, Vänsterpartiet eller Sjukvårdspartet det gäller. Högerextremister och knäppgökar gör mig inget, de kommer att röra om i grytan och engagera människor.

I många av de kommuner där Högerextremister har valts in har valdeltagandet och debatterna därefter ökat.

Hur mycket vi, från höger till vänster, kan önska en (total?)reform av valsystemet så kommer det antagligen aldrig att hända.

08 december, 2005 09:31  
Blogger Johanna Nylander sa...

Men om den där totalreformen inte kommer hända så måste ju man kunna kräva en åsiktsredovisning av ett nytt partis åsikter. Gör de bara det så är de hur välkomna som helst.

Jag vill veta hur sjukvårdpartiet kommer ställa sig i invandrarågan, om jämställdhetet eller integritetspolitik, för det tycker jag är viktigt.

Tyvärr så tror jag inte att junilistans system med ett litet åsiktpaket och sedan personröster är en bra idé. Då är FI:s partiprogram mycket bättre, för de har i alla fall åsikter i de flesta frågor.

08 december, 2005 13:00  

Skicka en kommentar

<< Home