Creeper

söndag, januari 01, 2006

Fler frihetsberövande lagar 2006

Det är nu ett nytt år, vilket innebär nya lagar och regler i det sossesamhälle vi lever i. Aftonbladet listade för någon dag sedan de nya lagar som kommer gå igenom nu vid årskiftet, och det är skrämmande att läsa hur få av de lagarna som egentligen bidrar till en större frihet för oss enskilda individer. Bland de nya lagarna hittar vi bland annat:

- Det blir svårare att privatisera sjukhus. De får inte längre vara vinstdrivande, och det blir svårare för mindre landsting att lägga ut kliniker på entreprenad. Att lite konkurrens inom vården kan bidra till högre kvalité är det ingen som bryr sig om, inte minst det att det erbjuder alla vårdanställda ett val av arbetsplats, något som på många ställen inte finns i dag.

- Personer som "skäligen kan misstänkas för brott" blir det tillåtet att ta DNA-prov på. I praktiken kommer det innebära att DNA-registret uttökas något enormt, eftersom att DNA-proven numera ska bli regelmässiga och inte bara tas vid behov. Dessutom så går maskeringsförbudet igenom, och du måste numera visa din identitet vid en demonstration. Kort och gott ett Bodströmssamhälle.

- De små cigarettpaketen förbjuds. Alla feströkare, och rökare som inte röker så mycket måste nu köpa sig ett stort paket cigg. Som givetvis även det röks upp. Smart sätt att minska rökningen på pappa staten!

- Trängselskatterna införs i Stockholm. Som ägare av ett svenskregistrerat fordon fick jag i slutet av november ett fint brev hem som försökte förklara byråkratiapparaten runt hela trängselskattsförsöket, och jag är riktigt glad över att jag nästan aldrig kör bil i stan. Hela försöket känns nämligen bara som ett stort byråkratiskt gissel. Kör du bil tillfälligt i stan
så gäller det att ha koll på vilka vägar du kör vid, och vid vilken tid, eftersom att du är skyldig att själv betala in sin avgift inom fem dagar efter du passerat en betalstation. Vill du ha trettio dagars betalningstid så får du betala ytterligare femhundra spänn för det. Totalt ogenomtänkt och med stor risk för många missförstånd och fall med betalningsförelägganden.


Trots allt detta finns det hopp inför det nya året. Det är val i september, ett val där ett maktskifte skulle kunna bli en möjlighet, och en start för nya människor att engagera sig i politiken. Inte minst så kommer det bli en valrörelse som kommer väcka engagemang och många spännande debatter, inte minst inom bloggvärlden.

7 Kommentarer:

Blogger Fredrik Lindholm sa...

Skickare de brev till dig, du din lantlolla?

02 januari, 2006 02:07  
Blogger Simon sa...

"Att lite konkurrens inom vården kan bidra till högre kvalité är det ingen som bryr sig om"

Vi har redan ett av världens bästa vårdsystem och sjukhusens kvalite har aldrig varit högre. Du som medborgare har tillgång till det allra senaste inom sjukvården.Flera länder har dessutom på senare tid kollat närmare på det svenska systemet så att de kan införa ett liknande i sitt hemland. Nu senast var det Storbritannien.

Om man jämför vår sjukvård med till exempel Storbritannien så är vi faktiskt bättre än dem. Och de har faktiskt betydligt fler privata sjukhus.

Vi spenderar betydligt mer pengar på vår sjukvård än vad Storbritannien gör.

Sverige har 3,3 läkare per 1000 invånare, medan Storbritannien bara har 2 per 100 invånare. Vi har till och med fler läkare per skalle än rika Norge har.

Sverige har också ett av de lågaste dödstalen för cancer i världen. Storbritannien har betydligt fler.

En genomsnittlig svensk kan leva 2,5 år längre en från Storbritannien tack vare snabba diagnoser och att vårt vårdsystem är öppet för alla i samhället och inte bara rika/egoistiska moderater från Stockholm.

Det som är negativt med dagens vård är att vi har för långa köer. Men det har alla europeiska länder idag.

03 januari, 2006 13:45  
Blogger Simon sa...

fel i texten:

...medan Storbritannien bara har 2 per 100 invånare...

ska vara:

...medan Storbritannien bara har 2 per 1000 invånare...

Men det fattar du nog.

03 januari, 2006 13:46  
Blogger Johanna Nylander sa...

Simon, tyvärr är jag inte alls lika insatt i storbritanniens sjukhussystem som du, jag kan bara svara på de andledningar jag tror att sverige skulle tjäna på att ha fler privata vårdalternativ.

- Alla de som är anställda inom vården skulle ha möjlighet att välja sin arbetsgivare. Det valet finns ytterst sällan idag, vilket gör vårdyrkena till en lågbetald kvinnofälla.

- Om nu någon privat kan driva ett sjukhus med samma medel som det offentliga och dessutom göra det bättre (för annars finns det väl ingen andledning att välja den privata aktören), varför i hela världen ska vi hindra den privata aktören med fler regleringar då?

- Givetvis ska privata sjukhus vara lika öppna för alla som de offentliga, i synnerhet allt som har med akutvård att göra.

- Om någon vill punga ut en massa pengar för en operation hos en privat aktör istället för att göra det till en lägre kostnad hos en offentlig, varför hindra personen? Den kommer ju dessutom bidra till att kötiden i den offentliga vårdkön blir en person kortare. Alla tjänar på det.

- Dessutom så är det inte bara rika/egoistiska moderater från stockholm som drar nytta av ens privat vård du måste betala för. När kötiderna ligger flera år för en operation och priserna inte skiljer nämnvärt mycket så har mina erfarenheter i alla fall varit att även arbetarklassmäniskor och låginkomsttagare väljer ett privat alternativ.

03 januari, 2006 15:37  
Blogger Simon sa...

Jag tror inte vi skulle tjäna så mycket på att ha privata sjukhus. Vanligt folk som inte ha råd med att få en snabb operation på ett privat företag kommer känna sig ännu mera utstötta från samhället och klasskillnaderna skulle bli ännu fler och större än vad de är idag.

Se dessutom på alla de andra privatiseringarna i Sverige. Posten finns i små kiosker och man vet aldrig var man kan köpa frimärken - tågen är alltid försena och och de har inte blivit billigare att skaffa bredand eller ringa i Sverige, elen har bara blivit dyrare och man satsar på föråldrade teknologier såsom rysk kärnkraft.
Energiföretagen har vetat att kärnkraften ska läggas ner i Sverige och har haft mer än 50 år på sig att komma på nya sätt att genera energi och bygga nya energikällor som vindkraftverk, solenergi m.m. Men än idag så har de inte förstått något och famlar fortfarande runt och försöker in i det sista att få behålla kärnkraften som VI, det svensk folket röstade bort demokratiskt under 90-talet.

Kärnkraften i Sverige producerar stora mängder radioaktivt avfall. Detta radioaktiva avfall innehåller några av de farligaste och dödligaste ämnena som man skådat. Till exempel när det utbrända kärnbränslet lyfts ut ur en kärnkraftsreaktor är avfallet så radioaktivt och farligt att den bara den lilla mängd avfall som ryms i en helt vanlig liten snusdosa räcker till att döda hela Sveriges befolkning.

Enligt Vattenfall så producerar tio kärnkraftreaktorer som är i drift i 40 år cirka 250 000 m3 radioaktivt avfall. ”Allt radioaktivt avfall från den svenska kärnkraften under 40 år skulle rymmas i en tredjedel av Globen” (enligt Vattenfall) År 2010 då den sista kärnkraftsreaktorn i Sverige ska vara avstängd så har Sveriges kärnkraft producerat 8000 ton radioaktivt avfall. Tillräckligt för att utplåna allt liv på jorden.

Kärnkraftsindustrin vet hur farlig kärnkraften egentligen är och vilka enorma konsekvenser en enda olycka kan ställa till med. Men de bryr sig inte och tjänar massvis med pengar på sina farliga och förlegade kärnkraftverk. Detta kan beror på att om det händer en olycka så fråntas kärnkraftsindustrin allt ansvar. Dem behöver inte betala någon ersättning eller hjälpa till. Det är istället staten och det svenska folket som måste lida och betala om det händer något.

Det senaste utspelet från de svenska energiföretagen är att de tänker sälja mer el utomlands till de andra europeiska länderna. Det betyder att elen i Sverige kommer att bli ännu dyrare då vi måste betala ännu en gång. Och vi kommer väl alla ihåg förra sommaren då de skyllde de höga priserna på att vattnet inte hade runnit ner till dammarna vid vattenkraftverken - det var ju bara dikt och förbannad lögn.

Den privatiseringen gick ju jättebra...

03 januari, 2006 17:19  
Anonymous Anonym sa...

Du stödjer ju alla annan frihetsinskränkande lagstifnting, så varför inte denna?

10 januari, 2006 15:05  
Blogger Johanna Nylander sa...

Simon, jag tror att vi helt enkelt ser saken från olika håll, och att det här blir lite utav en evighetsdebatt. För att hålla oss till sjukhusen, så tror jag att även en låginkomsttagare tjänar på ett aktivt val, och på att köerna blir kortare. Dagens system är inte bra. Dessutom så blir låginkomsttagaren inte friskare av att stå i samma kö som höginkomsttagaren, snarare tvärt om. Men jag vill inte heller se ett klasssamhälle, utan tycker att det där ska skötas på ett sätt som gör att så många som möjligt får så bra vård som möjligt. Om det då imbegriper att de som har pengar får betala för sig, å lämna de allmäna resurserna till de som inte kan, så tycker jag det är helt rätt.

Du anonyma som tycker att jag stödjer frihetsinskränkande lagstiftning får gärna precisera dig istället för att komma med lösa påståenden.

10 januari, 2006 17:29  

Skicka en kommentar

<< Home