Creeper

fredag, januari 06, 2006

Det där med utseende...

Nu var det länge sen som jag bloggade någonting om feminism. Kanske beror det på att jag kännt att jag blivit mer bemött som människa än som kvinna de senaste dagarna, kanske är det för att fildelning och frihetsfrågor är så otroligt mycket mer tacksamt att blogga om, där blir jag nämnligen inte lika mycket bemött som en i mängden, utan sticker ut som en av de få (finns det fler?) tjejerna på nätet som bloggar om fildelning.

En sak som jag inte tagit upp så mycket är dock det där med utseende. För det finns en rätt så markant skillnad i hur du blir bemött som kille eller som tjej. En tjej får nämligen nästan alltid kommentarer om hur hon ser ut, oavsett i vilket sammanhang hon finns i.

För det mesta så handlar det bara om små oskyldiga komplimanger, och det är definitivt ingenting fel på komplimanger, vi är alldeles för dåliga på att ge killar komplimanger. Problemet blir när du som tjej inte kan göra någonting utan att människor runt omkring dig kommenterar hur du ser ut. I det långa loppet blir det till en härskarteknik, när du som kvinna vill försöka vara allvarlig, och du blir bemött med en kommentar om ditt utseende.

Som kvinna är du heller inte lika socialt accepterad om du inte ser ut på ett visst sätt. En man kan vara stor, liten, tjock, smal eller till och med gammal och skallig, men åtnjuter fortfarande respekt från samhället. En kvinna får i stället inte vara för snygg, då blir hon bimboklassad, eller för ful, för då tas hon inte heller på allvar. Gamla kvinnor städas ofta bort, medan gamla män åtnjuter respekt. Unga kvinnor kallas för "lilla flickan", och får inget utrymme, medan unga män uppmuntras i vad de än gör och spås framgång. Kommentarer i detta slag är det både män och kvinnor som står för, kanske ett utslag av osäkerhet, men troligen mest av otänksamhet.

Utseende i sig är ingenting oviktigt. En värld där alla hade sett lika dana ut hade varit otroligt tråkig, och en persons utstrålning säger otroligt mycket över hur hon eller han är. Trots detta så tror jag att vi i vår vardag behöver tänka mer på hur vi bemöter människor, att det inte är nödvändigt att alltid kommentera hur människor ser ut, och kanske ge killar lite fler komplimanger.

4 Kommentarer:

Blogger Åsa Mitt i Världen sa...

Jag, som troligen damp ner som ett UFO, känner inte igen mig i den bild av omvärlden som du (och många andra feminister) beskriver.

Att den sociala acceptansen påverkas av ens utseende är jag helt med på. Utseendet är vårt skyltfönster, via utseendet sänder vi våra första signaler om vem vi är. Vi kan själva påverka mycket av vårt utseende, vilket också görs med olika grad av ”skicklighet”. Med utseendet skickar vi signaler om kön, ålder, intressen, yrke mm.

Omvänt gör vi alla tolkningar av de signaler som skickas ut, det ingår bland våra överlevnadsfärdigheter. Det är inte dåligt att vi bedömer folk vi möter på ett ögonkast - det är livsnödvändigt: om vi inte förstår skillnaden mellan en person som behöver hjälp och en som just står i begrepp att mörda oss är vi illa ute.

Det dåliga är när man låter det första ögonkastet styra all framtida bedömning av en person.

Alltså måste vi utgå från att alla människor får sin social acceptans baserad på utseende som en av många faktorer.

Är en lockhårig, brunögd manlig VD trovärdig?
Hur bemöter kvinnlig personal en fet manlig chef?
Hur bemöter en tjugofemårig tjej en tunnhårig man på 40 som bara vill prata lite över en öl i baren?
Hur går snacket bland tjejer om killar som är fåfänga?

Killar har också ett utseende och ingår också i ett socialt sammanhang. Att vara en gammal man är ingen garanti för respekt.

Jag tycker att ditt (och många flers) resonemang är mycket förenklat.

06 januari, 2006 15:47  
Blogger Johanna Nylander sa...

Du har säkerligen inte dumpit ner från ett UFO, var glad över att du inte kännt av strukturerna istället :)

Det är till viss del förenklat. Ska man gå in på allt kan man säkert göra en avhandling i ämnet, men jag vill ändå hävda att du som tjej får höra fler kommentarer över ditt utseende än vad en kille får. Även om det förekommer mycket skitsnack oavsett om det handlar om killar som om tjejer, så ifrågasätts tjejers utseende på ett helt annat sätt.

Tittar man på män med makt så spelar inte utseende samma roll som det gör när det handlar om kvinnor som har makt.

Sen har du ju givetvis rätt i att man inte ska lita på sitt första intryck, utan faktiskt ha förmågan att försöka omvärdera människor efter hand.

06 januari, 2006 17:15  
Blogger Calle C sa...

jag la mig nyligen till med idén om att utseendet faktiskt var en del av kroppsspråket.

som du säger så förmedlar vi ju information bara genom att vara en viss ålder, eller kön.

jag tror man får "gilla läget", man kommunicerar även med sitt utseende och måste i allt större utsträckning stå till svars för hur man ser ut, inte bara vad man säger och skriver.

att oftare kommentera på vad killar kommunicerar med sin klädsel är nog skitbra. som det är idag ligger de flesta killar mil bakom tjejerna vad det gäller intelligent kommunikation genom kläderna. det mest avancerade står väl bögarna och manolo för. och det är ju alltid något. men det skulle kunna vara så mycket mer!

så.. go go.. vi kanske får se lite mer retorik i utseendet under tvåtusensex?

08 januari, 2006 04:29  
Blogger Fredrik Lindholm sa...

Du glömde bort att ljuga om att träning är fullständigt oviktigt, trots att de flesta som säger så hellre skulle begå harakiri med en slö smörkniv än att missa ett träningspass.

14 januari, 2006 01:04  

Skicka en kommentar

<< Home