Creeper

tisdag, december 05, 2006

Antipiratbyrån vill upphäva integriteten på nätet

Floodis på Free the Mind skrev igår om att antipiratbyrån ansökt om förlängt undantag från PUL när det gäller lagring av IP-adresser. Idag tar också idg.se upp frågan, och tillägger att APB också försöker få IP-nummer diskvalificerade som personuppgift genom att ta upp frågan i länsrätten.

Floodis tar upp det mesta när det handlar om APB:s undantag. Bara det faktum att en organisation med mycket stora ekonomiska vinstintressen får undantag från en lag som de först brytit mot (och inte ens blir straffade för att de bröt mot lagen) visar på noll rättsäkerhet, och borde vara tillräckligt stor grund för att avslå ett fortsatt undantag.

Flera hundra tusen beräknas finnas i registret (säkerligen min utgående ip-adress också), och om APB får sin vilja igenom, så kommer IP-adresserna finnas kvar i registrerna, även när de är överlämnade till polisen. APB vill kunna "följa upp anmälningar", men det låter mer som att de själva vill fortsätta leka poliser.

"Datainspektionen värnar om din personliga integritet i IT-samhället"
...toppar inspektionens hemsida. Om inspektionen tillåter ett fortsatt undantag för APB bör man utvärdera den texten helt och hållet.

Men, till den andra frågan. APB har fört upp IP-adressers status som personuppgift till länsrätten i stockholm. Även om en IP-adress inte är lika personligt som tex. personnummer, och stundtals kan dölja mer än en användare, så finns det stora skäl till att fortsätta låta IP-adresser omfattas av PUL.

Ur ett rent integritetsmässigt perspektiv är det extra viktigt, grundlagsmässigt också. Jag är inte riktigt lugn och trygg med att tex. extremistiska nynazistiska grupper som redan idag gärna för register över sina åsiktsmotståndare (eller bara nationaldemokraterna som filmar och fotar alla åsiktsmotståndare vid tillfälle), också får ett lagstöd för att lagra IP-adresser.

Skulle APB trots allt lyckas med att avskriva IP-adresser som personuppgift krävs det en lagändring, och det snarast. Tills dess ärdet proxy som gäller för den som vill ha någon form av personlig integritet kvar på nätet.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home