Creeper

söndag, november 06, 2005

Överfall och sena helgnätter

Som tjej så får du höra mängder med förmaningar från olika håll om du ska gå ut en kväll och ha roligt. "Gå inte ensam hem från krogen"; "Akta dig för det där skogspartiet när det är mörkt"; "Du kanske inte ska ha en såå urringad tröja på dig"; "Lämna inte din drink osedd"; och "Drick inte för mycket" är bara några.

Tyvärr så har alla dessa förmaningar en bakgrund. Antalet överfallsvåldtäkter ökar, och det är inte lika tryggt att vara tjej på krogen, som det är att vara kille. Även om våldtäktslagstiftningen skärpts det senaste året, så krävs det fortfarande inte att alla parter samtycker till sex, utan en måste öppet och aktivt protestera. En lagstiftning som i princip säger: "klart hon vill ha sex, annars säger hon ju till".

Ännu värre är den attityden som säger att det är tjejerna som ska ändra på sig. Själv tillhör jag den kategorin tjejer som (kanske dumdristigt och naivt) vägrar vara rädd när jag går hem, klär mig som mitt humör är för dagen, och litar på de killar som får vakta drinken om jag går ut på dansgolvet. Tjejer målas ofta upp som offer, inte så konstigt när vi faktiskt blir behandlade som det. Allt för lite fokuseras på vilka killar det är som beter sig dåligt, och varför de gör det. För borde det inte vara den person som sjunkit så lågt att han tar till våld som är det verkliga offret? och inte hon som bara vill ha en kul kväll?

5 Kommentarer:

Blogger Johanna Nylander sa...

Efter kommentar om att det inte alls är tryggare att vara kille på krogen än tjej, så vill jag förtydliga att jag menar att fler tjejer än killar KÄNNER SIG otrygga. Och att inte känna sig säker att gå ut är nästan lika illa som att vara det.

06 november, 2005 16:53  
Blogger z999 sa...

Jag som är högerextremist förvänats väl komma med ett lass statistik om hur överrepresenterade invandrare är när det gäller våldtäkter men jag tänkte komma med en del andra funderingar istället.

Jag har alltid sett den typiske våldtäktsmannen som en störd svensk eller en invandrare från någon av våldtäktskulturerna. Men något som är lite märkligt är att invandrare som begår våldtäkter av kulturella skäl har lika lite sexuella avsikter som en störd svensk våldtäktsman. Det spelar alltså inte så stor roll hur tjejen ser ut eller hur hon är klädd. Bland invandrare så blir det naturligtvis en lägre respekt (lägre är _inte_ lika med noll) för kvinnor av annan härkomst (svenska kvinnor till exempel). Det verkar som att invandrare har en högre respekt för kvinnor av samma etniska ursprung. Men tydligen bara när de är i Sverige, på "hemmaplan" så minskar respekten för kvinnor av samma etniska ursprung rejält.

07 november, 2005 18:26  
Blogger Johanna Nylander sa...

Eller så sker den typiska våldtäkten inom hemmets fyra väggar av en vanlig svensk man.

07 november, 2005 21:41  
Blogger z999 sa...

Johanna:
" Eller så sker den typiska våldtäkten inom hemmets fyra väggar av en vanlig svensk man."

Kanske, jag minns inte vilket typfall som var vanligast när jag sist läste statistik om det. Jag minns inte heller exakt när den typen av våldtäkt förbjöds men det var under 1900-talets senare hälft i alla fall, innan dess var det lagligt i Sverige.

07 november, 2005 22:50  
Blogger z999 sa...

" Eller så sker den typiska våldtäkten inom hemmets fyra väggar av en vanlig svensk man."

I tidningen metro stod det igår att 42% av våldtäkterna begås av utländska medborgare (inte samma sak som invandrare). En sanslöst hög siffra tycker jag, högre än den som nationaldemokraterna angav för en tid sedan.

17 november, 2005 07:10  

Skicka en kommentar

<< Home