Creeper

måndag, februari 04, 2008

Dansk piratebayspärr verkningslös

Det är rätt intressant hur jakten på fildelare för tekniken framåt, och framför allt folks kunskaper om den. Nu har dansk domstol bestämt sig för att tele2 måste spärra Piratebay i landet, vilket innebär att en DNS-spärr kommer komma upp inom ett par dagar. Troligen kommer flera internetleverantörer att följa efter.

Att bestämma vilka sidor internetanvändare skall ha tillgång till kan ses som både klåfingrig censur och rättsosäkert, och för den som inte tar reda på lite bakgrundsinformation, så kanske Piratebay är en otillgänglig sida i Danmark om bara ett par dagar.

Den största konsekvensen som beslutet kommer få är dock knappast att folk kommer sluta fildela. Snarare är det så att det kommer bli ännu svårare att spåra de som gör det. Fler människor än IT-nördar kommer lära sig att en DNS-spärr är hur enkel som helst att ta sig igenom (du knappar in dns-uppgifterna du hittar här, under dina tc/ip-inställningar under din internetsanslutnings egenskaper), och man slipper dessutom skydd mot sidor som polisen vanligtvis censurerar (antar att det finns liknande system det i Sverige, även i Danmark).

Helt plötsligt blir filter för tex. barnporr också helt verkningslösa.

Om man går ett steg längre och inte bara blockerar efter DNS, utan går på IP-adresser, finns det även där flera möjligheter att gå runt spärren. Lite krångligare, men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att tillgången till en sida som Piratebay skulle göra att både fler kommer orka sätta sig in i hur det funkar, samt att utvecklingen av smarta lösningar för anonymt surf kommer öka i rekordfart.

Då kommer helt plötsligt samtliga som fildelar via piratebay sitta på någon form av anonymiserat eller krypterat nät, vilket kommer bli ännu svårare att spåra, och de som kommer åka fast, kommer göra det för att de inte är tillräckligt tekniska för att orka anonymisera.

Danmark kan lugnt spärra på. Det kommer irritera lite grann, men till slut, så tvingar det fildelare att skydda sitt surfande lite mera, och då kan man ha så många surffilter som helst, det kommer ändå inte gå att hindra trafiken.

---

Sammanträffande eller inte, men min mobil med tele2-abonnemang strular för tillfället. Täckningen hoppar fram och tillbaka, så om du kommer till mobilsvar, tala in ett meddelande så ringer jag upp.

---

Mer på ämnet hittar du hos Johan, Opassande och Christian.

Etiketter: , ,

2 Kommentarer:

Anonymous Crona sa...

Jag visste att det gick att kringå, men nu vet jag exakt hur. Tack!

04 februari, 2008 19:40  
Blogger Urban Sundström sa...

Danskarna har lite humor i alla fall. Kolla in: thejesperbay.org

Hälsn. Urban, stolt Guldpirat
Guldpirat

09 februari, 2008 16:31  

Skicka en kommentar

<< Home