Creeper

måndag, november 06, 2006

Näst sämst i EU på personlig integritet

"Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp."
- Artikel 12, FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Sverige är näst sämst i hela EU när det handlar om personlig integritet. Det enligt en studie gjord av människorättsorganisationen Privacy International. Bara Storbrittanien är sämre, vilket inte är särskilt förvånande, då landet är känt för sin omfattande övervakning av sina medborgare.

Just det där med personlig integritet är någonting svenska politiker diskuterar allt mindre och mindre. Under förra regeringens styre gick justitieministern och lade fram förslag på förslag där ingen hänsyn till personlig integritet togs. Korrespondens är fortfarande hotad av datalagringsdirektivet, ett direktiv som också hotar möjligheten för sverige att uppfylla artikel 19 om fritt sökande av information.

Ett vanligt försvar när politiker pratar om att införa ytterligare typer av övervakningsmedel är att vi måste anpassa oss till resten av Europa. Ändå så är nästan samtliga länder i EU bättre på personlig integritet än vad vi är.

Det borde vara första prioritet att ändra på.

2 Kommentarer:

Blogger Erik Hultgren sa...

Man tackar för den informationen. Frågan är vad som är lättast, att försöka klå alla de 23 länder vi är sämre än på integritet eller att försöka slå Storbritannien i övervakning.

06 november, 2006 22:04  
Anonymous Anonym sa...

Skyll på terrorismen de gör ju usa

07 november, 2006 09:06  

Skicka en kommentar

<< Home