Creeper

tisdag, oktober 03, 2006

Om DNA-register i tidningen Sourze

Skriver om DNA-register och fildelningsmålet i tidningen Sourze (den lever fortfarande). Lite mer genomarbetat än inläggen som varit här. Det kommer fler postningar där i framtiden...

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Hej johanna!

Du skriver i detta inlägg:

"SKL har en övertro på DNA-tester. Kanske inte så konstigt, eftersom det är det SKL jobbar med, men målet verkar snarare vara att bygga upp ett så stort register som möjligt, än att lösa så många brott som möjligt."

Som kommentar till detta vill jag nämna följande:

SKL, som du ju påpekar jobbar med detta, har INTE en övertro på DNA:s möjligheter - Tvärt om! SKL har ingen drift eller egen vilja att bygga upp det register du hänvisar till. SKL behöver inte MER jobb, snarare behöver det mindre för att hinna med allt annat viktigt, såsom analysera krutrester, fingeravtryck etc som tillhör "vanlig" brottsbekämpning.

Nej, de som har en övertro på DNA som bevismedel är Polis och Domstol. Det senare är mycket allvarligt. Till skillnad från SKL begriper inte domstolarna DNA-testers begränsning. För polisen, inga problem - kör hårt bara! Men när det gäller vad man faktiskt kan ANVÄNDA DNA-analyser till, borde alla domare gå en kurs hos SKL - det skulle främja rättssäkerheten!

Viljan att bygga upp detta register kommer från Politiker (Bodström och Pehrsson) och Polisen - Inte SKL!

03 oktober, 2006 01:04  
Blogger Johanna Nylander sa...

Visst kommer viljan att bygga upp register från politikerhåll, men om du läser det här så vet du vad jag byggde påståendet på. Sedan kommer ju SKL:s direktiv från högre instans...

03 oktober, 2006 01:19  
Anonymous SixDays sa...

Spela roll om de har ens DNA. Säg att du planerar att mörda nån, då är det enbart att du räknar med att du kanske blir skadad och därför kan lämna DNA spår i form av vätska och hår. Hår är bara att ta bort med ILS eller vad det heter kostar visserligen 20k men att bli av med kroppshåret är något som många skulle önska. När det gäller vätskor/fingeravtryck så är fingeravtryck inget mer än fett och syror som löses upp med tiden. Sprutar man på en lösning som är fett lösande så förstör man de flesta tämligen enkelt. Handskar är att rekommendera annars. När det gäller blod så är det ett helvete att städa upp, särskilt om man är i tidsnöd. Dock kan man se till att kontaminera eventuella bevis så att de inte kan ta ett rent prov. Lämpligt för detta är klorin, ammoniak som förstör cellstrukturen och då gör provet värdelöst.

Vidare kan det i fallet att man ska döda någon vara värt att ta med utrustning för att kunna avlägsna t.ex. fingertoppar från offret, ifall handgemäng skulle uppstå och det tilltänkta offret skadar gärningsmannen. Att vira ståltråd runt basen av fingret och sen skära av det för att avlägsna potentiella rester under naglarna är något som borde gå tämligen snabbt och vara relativt kladdfritt.

Nu talar jag inte av egen erfarenhet, men kriminologi och det perfekta brottet är något som fascinerat mig i flera år.

Mer troligt är dock att DNA funkar för att gripa klantarslen som haga-mannen mer än någon som omsätter ett planerat motiv. DNA hjälpte ju t.ex. inte när det gäller mordet på kungsgatan.

03 oktober, 2006 16:00  

Skicka en kommentar

<< Home