Creeper

måndag, oktober 02, 2006

24 000 svenskar kommer DNA-testas 2006

Enligt statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) kommer ungefär 24 000 svenskar att DNA-testas i år. I juni räknade SKL med att 27 000 svenskar skulle komma att testas till skillnad mot förra årets siffror på 5000. Kapaciteten ligger runt 50 000 tester om året.

Anledningen till de ökade siffrorna är dels ny teknik för testning, men till största delen på grund av den nya lag som innebär att även misstänkta för lättare brott får testas, så länge straffet är högre än böter, samt personer som ingår i en brottsutredning.

Går man in på SKL:s hemsida, så får man lätt intrycket av att det är en övertro på DNA-tester som råder. Kanske inte så konstigt, eftersom det är det SKL jobbar med, men målet verkar snarare vara att bygga upp ett så stort register som möjligt, än att lösa så många brott som möjligt. Det handlar om att "DNA-registret inte byggs upp lika fort som vi hoppats" och "Nu önskar vi bara att polismyndigheterna ska skicka in fler prover så att DNA-registret kan fortsätta att utökas" (Carina Ansell, biolog).

Visst, polisens arbete skulle säkert underlättas om samtliga medborgare fanns med i ett DNA-register. Likaså om samtliga fanns med i register över fingeravtryck, om det fanns kameror överrallt, om alla telefoner var avlyssnade, och om all internettrafik lagrades i ett och samma register.

Nu är det ju bara så att inte ens ett DNA-test behöver vara säkert, eller att ett DNA-prov är lösningen på ett brott. Istället så får polisen idag tvinga helt oskyldiga personer att lämna DNA-prov (även om de proverna inte själva hamnar i registret), och också ta prover på misstänkta; "även om det inte behövs för att utreda brottet", allt för att utöka antalet träffar i DNA-registret.

En politik klart och tydligt går ut på att registrera istället för att brottsbekämpa.

2 Kommentarer:

Blogger SixDays sa...

"Visst, polisens arbete skulle säkert underlättas om samtliga medborgare fanns med i ett DNA-register. Likaså om samtliga fanns med i register över fingeravtryck, om det fanns kameror överrallt, om alla telefoner var avlyssnade, och om all internettrafik lagrades i ett och samma register."

Du glömde: RFID chip i varje lem plus 4 i torson. Samt GPS sändare i häcken.

ACAB...

02 oktober, 2006 03:27  
Anonymous Bongoman sa...

Nu vill man ta DNA från ekonomiska brottslingar också. Undras vad man har för avsikt med det? Man kanske tänker att om man fifflar med skatten så är man även en mördare eller våldtäktsman.

Nästa steg är väl att ta DNA från trafikbrottslingar. Fortkörning och skymda nummerplåtar är ju inkörsporten för tyngre brottslighet som misshandel och rån. Det kan vara bra att ha dera DNA om de nu skulle dyka upp i en annan utredning!

02 oktober, 2006 12:26  

Skicka en kommentar

<< Home