Creeper

söndag, september 10, 2006

Socialdemokratiska pojk-pengar

Socialdemokraterna går nu ut med ett utspel för att rädda skolpolitiken. De ska nämligen satsa hela 40 miljoner på pojkarna, eftersom att de inte hänger med lika bra i skolan. Bortsett från att en regeringssatsning på bara 40 miljoner (det är rätt lite pengar, med tanke på att man i valrörelsen brukar snacka miljarder) får oproportiorneligt stort utrymme i media, så är det ett rätt dåligt förslag överlag.

Visst, det är välkommet att man för en gångs skull satsar på pojkarna. Den manliga könsrollen är precis lika konserverande som den kvinnliga, men det är det sällan det pratas om i debatten. Det socialdemokraterna, och Baylan dock verkar vara ute efter, är att endast få samma studieresultat för killar som tjejer.

Nu tror jag att en politik som siktar på kunskap, där man tar tag i studieproblemen direkt, och där man får lov att utvärdera resultaten för en elev är mer effektiv för att öka studieresultaten för både pojkar och flickor. Istället för att satsa på projekt enbart riktade åt det ena könet. Projekt "flicka" för ett par år sedan floppade rätt rejält, och det känns som att detta har potential att göra det redan nu.

Ska man satsa på något, så borde man satsa på att uppmärksamma och utrota könsrollerna. Helst redan på dagisnivå (eller ännu tidigare), genom att behandla pojkar och flickor lika, och inte bara förutsätta att barn skall vara på ett visst sätt, för att de har ett visst kön.

Det är könsrollerna som gör att pojkar förväntas vara stökigare, inte lika studiemotiverade, och ha tidskrävande intressen utanför skolan. Flickor förväntas istället vara duktiga, studiemotiverade, och i alla fall inte totalt strunta i att göra läxorna. Könsrollerna blir självuppfyllande, vilket i fallet skolan för ovanlighetens skull drabbar killarna värst på studieresultatsfronten.

Ett aktivt jämställdhetsarbete är istället vad som behövs i skolan. Knappast förvånansvärt att det enda ämnet där killarna har högre studieresultat i är idrott, något som borde kunna utgå från att normen hos idrottslärare är att de sporter som killar traditionellt utövar också värderas högst.

Det inte heller bara politiker som har ansvar, utan lika väl tjänstemän, rektorer, lärare och samtliga vuxna som finns i barns närhet. Det borde handla om individer istället för om kön.

---

Här hittar du ett par exempel på hur flickor och pojkar behandlas olika av företag som riktar in sig på barn.

---

McDonalds symboler för barn och vuxen i deras näringsmärkning är det mest upplyftande på märkningsfronten på länge. Kolla in nästa gång du äter en cheeseburgare. Allt behöver inte utgå från en manlig norm.

5 Kommentarer:

Anonymous mufflonfåret sa...

Du vill utrota könsrollerna, he he, javisst, men då kan ju tjejerna börja återvända till människorollen eftersom det är dom som börjar när de tar på sig mammarollen. Det i sin tur frammanar försörjarrollen (mannen).

Det finns en rätt bra story som visar hur det gick till - 1 Mos kap 3-5.

10 september, 2006 23:15  
Blogger AndersML sa...

Är lite trött, men ska se om jag uppfattat kopplingen till Johannas resonemang om könsroller i skolan korrekt.

Idealet är alltså att grundskolekillar (agenter) är stökigare och sämre i skolan eftersom grundskoletjejer i framtiden kan bli mammor. Grundskolekillarna måste således förberedas för att försörja dem. I ett postindustriellt samhälle görs detta bäst genom att inte lära sig saker i skolan, eftersom kunskap inte är av någon större betydelse. Alltså finns ideal och studiemönster som delvis hjälper grundskoletjejerna att vara bättre i skolan. Så att, eller kanske för att, de inte behöver försörja sig i framtiden, det vill säga.

11 september, 2006 02:23  
Blogger Vidde sa...

Om pojkar är stökigare än flickor pga sitt sociala arv eller sina gener kan man diskutera. Det är svårt att bevisa det ena eller andra också. Men annars håller jag med om att barnen BLIR olika behandlade. Det verkar vara ok för en kille att stöka omkring, medan en tjej blir utskälld. Och gissa vem som oftast får uppmuntran för att vara söt?

Men det jag tänkte fråga var om du hade någon bild på mc-donalds-exemplet? Vi har inte donken i Jokkmokk, och när vi (väldigt sällan) tar oss till en större stad blir det allt som oftast max ifall det ska vara hamburgare...

11 september, 2006 13:12  
Blogger Vidde sa...

Varför har förresten symbolen för tjej alltid klänning på sig? Jag har aldrig klänning. Kanske en gång per år. Ska jag gå in på toaletten för byxklädda då? =D

11 september, 2006 13:19  
Anonymous Lövet sa...

Vidde: Jo precis så är det. D u förväntas gå på toan med byxbilden, man har tänkt speciellt på just dig!

25 maj, 2009 11:23  

Skicka en kommentar

<< Home