Creeper

torsdag, juli 27, 2006

Sexistiska tröjor eller hårdporr?

Det är nyhetstorka, och ytterliggare en otroligt rolig "nyhet" är producerad på en av Sveriges tidningsredaktioner. Denna gången inte hos någon av kvällstidningarna, utan av morgontidningen Svenska Dagbladet. Det är Piratbyrån som är i blåsväder, eftersom att det företag de anlitar till tröjförsäljningen också har andra kunder.

Sensation!

De andra kunderna har bitvis fantastiskt dålig smak, och vissa av tröjtrycken har jag svårt att förstå hur de säljs, medan andra av de icke-piratbyråiska tröjorna istället innehåller en stor portion humor.
Visst kan man tycka att tröjföretaget Peer99 (som det handlar om) inte är världens bästa, eller ger en särskilt bra kvinnosyn. Å andra sidan så ger inte företaget en särskilt bra manssyn heller, och gillar man det inte, så köper man inte heller det. Själv skulle jag inte direkt klassa tex. det här trycket som särskilt kvinnofientligt.

Men att Svenska Dagbladet skriver en sån här historia är för mig helt obegripligt. I Svenska Dagbladets webbshop, som visserligen är ett samarbete med ett annat företag, men där allt som säljs är SvD:s webbshop (inte så att man försvinner ur den, som med piratshoppen), så finns det en hel avdelning med "Vuxenfilm". Om man tycker att Peer99:s tröjor som berör analsex är stötande, så är knappast den här eller den här filmen så mycket bättre. Eller vad sägs om kvinnosynen i den här? Eller titeln på den här? Jag skulle kunna räkna upp många fler, men om SvD tycker att Piratbyrån är oetiska som anlitar ett företag som också säljer sexistiska tröjor, så borde de faktiskt se över de faktum att de själva säljer sexistiska porrfilmer.

Personligen så är jag vare sig motståndare till porr eller tröjor med osmakliga tryck, även om jag har svårt att förstå att folk vill betala för det, och när det handlar om tex. tröjorna, så tycker jag det är synd att det finns en marknad. Sen måste det ju tilläggas att om Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet skapade en shop i stil med SvD:s så hade jag nog kritiserat, men mest med hänseendet att jag inte tycker att ett politiskt feministiskt parti ska tjäna pengar på sexistisk porr, möjligen undantaget Feministisk Initiativ.

Louise har berört ämnet, även Beta Alfa, Sänd mina rötter regn och Rasmus.

---

Uppdatering:
Eftersom att SvD verkar helt sonika ha stängt av hela sin vuxenfilmsavdelning och länkarna i mitt inlägg inte längre fungerar, så postar jag nya här. Du hittar inte längre porrfilmerna på SvD:s hemsida, men det är samma företag som SvD samarbetar med (Compricer), och det är de filmerna som SvD sålde när piratbyrå/peer99-artikeln skrevs.

Med länkar ur dvdpris.com:s vuxenfilmsutbud (en identisk sida som tidigare, men utan SvD-loggan längst upp), en sida som har lika mycket med SvD att göra, som Fabians del av Peer99 hade med Piratbyrån:
"Om man tycker att Peer99:s tröjor som berör analsex är stötande, så är knappast den här eller den här filmen så mycket bättre. Eller vad sägs om kvinnosynen i den här? Eller titeln på den här?"

---

Uppdatering 2:
Tidningen Resumé tar också upp det.

12 Kommentarer:

Blogger notwist sa...

"Analmusarna", hahaha. Schysst research!

27 juli, 2006 14:20  
Anonymous Anonym sa...

Fullkommligt lysande.

Fullständigt förkrossande för SVD!

27 juli, 2006 15:03  
Blogger Mikael M sa...

Rätt tröttsamt, för någon timme sedan läste jag på SVT text om ett antal färksa våldtäkter i Stockholm - det hade på varit hedersamt om åtminstone en del dagspress kunde vara porrfria zoner. Men SVD gillar ju företagsamhet, skitdetsamma vad man tjänar pengar på. (Det är alltid finare att vara företagare än att ha lite kollektivt medlidande? Som kostar?)
T ex filmer med absolut korkad, vanisnnigt timad handling sänker ribban,... föder nonchalans, arrogans, fråga inte mig hur det fungerar.. men även de i muslimsk tro skall leva i den totala porrföretagarsoppan, är det inte undra på om det ibland blir kortslutning eller har jag fel - att media inte skulle vara med och forma den kultur vi lever i (förtjänar?) Och förresten alla har väl snart en liten kamera i mobilen så vi kan plåta ännu mera naket i obevakade ögonblick - under kjolen på nattklubben (någon som sett helsidesreklamen), på badstranden......., sedan ut på Webben med det, och varför inte; här kan ju SVD sälja samlingsCD med Hela Svenska Folkets Amatörbilder. Säg inte att det är nyhetstrorka.

27 juli, 2006 15:37  
Blogger Fentanylkräm sa...

Verkar som SvD tagit bort filmerna ur webshopen nu.

27 juli, 2006 15:47  
Anonymous Jacob sa...

Det verkar som att SvD nu tagit bort hela kategorin "vuxenfilm" från sin shop!?

27 juli, 2006 15:48  
Blogger Mikael M sa...

Det måste ha skett med blixtens hastighet..., inte länge sedan jag var och kollade - vad jag mer egentligen vill ha sagt i förbifarten på detta komprimerade utrymme - varje våldtäktsfall kostar, förutom lidandet (som alla andra övergrepp)- kostar pengar. Hagamannen lär kosta 2000kr om dygnet....i fjorton år. Sånt skit skall vi betala bland annat med skatter, det samma gäller varje vandaliserad skola m m - när det gäller det sistnämnda i alla fall, låt målsman/förälder betala.

27 juli, 2006 15:55  
Blogger Mikael M sa...

Trist att Ginza inte kunde hålla sig till musiken - det gjorde man faktiskt tidigare, nästan. Allt vulgoutbud har funnits hela tiden. Vem blir inte påverkad om det finns överallt, t ex avtrubbad..., debatten är inte alls ny. Rutinerade porrsnubbar i varje gathörn och gångtunnel gör inte speciellt många gladare.

27 juli, 2006 16:52  
Blogger Lalle sa...

Hahaha! Ja så brukar det ju vara med dom som moraliserar som värst över andra.

27 juli, 2006 17:03  
Anonymous Rommedahl sa...

"Hahaha! Ja så brukar det ju vara med dom som moraliserar som värst över andra."

Ne. Tvärt om tycker jag. Det är ju SVD som på ledarplats, främst genom maria abrahamsson, varit negativa till porrförbud.

För min del ser jag inga problem med vuxenfilm i sig. Är den inte vrickad (våld och sånt) kan den gott och väl få säjas i SvDs shop.

28 juli, 2006 12:14  
Anonymous Anonym sa...

Mikael M:
Att koppla våldtäkter till porrfilm kan inte var mer felaktigt. Redan på medeltiden så användes våldtäkt i t.ex. krig. Så att förbjuda porrfilm kommer inte hjälpa något, nästa steg kanske är att be kvinnorna gå heltäckta?

Dessutom finns det något som heter erotik som är riktigt ofarligt.

28 juli, 2006 16:22  
Blogger Alex sa...

kan nämna att svd inte direkt tagit bort porren från deras webbbutik
länk som bekräftar: http://dvd.shopping.svd.se/search.php?action=search§ion=director&search=Mike+Beck

:D

28 juli, 2006 17:29  
Blogger Johanna Nylander sa...

Rommedahl: SvD för gärna sälja porr/samarbeta med porrsäljande företag för min del, men att då samtidigt anklaga piratbyrån för att vara oseriösa när de samarbetar med ett företag som också säljer sexistiska tröjor, det är bara dubbelmoral.

31 juli, 2006 15:04  

Skicka en kommentar

<< Home